Fiskgratäng

Du behöver 600 g vit fiskfilé t ex spättafilé 0.5 st citron salt peppar Pommes duchesse: 800 g potatis 0.5 dl vispgrädde 2 msk smör...

Du behöver

  • 600 g vit fiskfilé t ex spättafilé
  • 0.5 st citron
  • salt peppar

Pommes duchesse:

800 g potatis
0.5 dl vispgrädde
2 msk smör
2 st äggulor
salt peppar

Dillsås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt peppar
0.5 dl hackad dill
250 g skalade räkor ca 650 g oskalad vikt
1 dl riven ost

Servera med:

sockerärter kokta
citron

Ugn: 200°/250°

Gör så här

1
Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar. Täck formen med folie och baka i ugnen på 200° i 10–15 minuter. Spara fiskspadet till dillsåsen.

2
Pommes duchesse: Skala potatisen och dela den i bitar. Koka potati-sen mjuk i saltat vatten, och häll av vattnet. Mosa potatisen och tillsätt grädde, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar.

3
Dillsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och späd med mjölk, grädde och 1/2 dl spad från fisken. Koka upp under omrörning och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör i dill och räkor. Häll så-sen över fisken och strö på ost.

4
Spritsa eller klicka på potatismos runt kanten och gratinera på 250° i 10 minuter. Servera med sockerärter och citron.

Scroll to Top