Du behöver
- 600 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej
- 1 dl purjolök hackad
- 2 st ägg
- 0.5 dl vetemjöl
- 0.5 st lime pressad saft
- salt och svartpeppar
- 1.5 dl vetemjöl till panering
- olja och smör till stekning
Syrlig gurksallad:
2 st gurkor
100 g cocktailtomater
1 st röd chilipeppar
0.5 st lime
1 kruka färsk koriander
2 msk olivolja
2 msk sesamfrön svarta
Servera med:
yoghurt
bröd
Gör så här
Skär fisken i bitar. Mixa fisk, purjolök, ägg, mjöl, limessaft, salt och peppar till en slät smet. Forma 8–10 biffar av smeten och vänd dem i mjöl.
Stek biffarna på medelvärme tills de fått gyllenbrun färg i en stekpanna med olja och smör, ca 3 minuter per sida.
Syrlig gurksallad: Skala gurkorna och dela dem på längden. Gröp ur kärnorna med hjälp av en sked. Skär gurkan i ca 1 cm breda bitar och lägg i en bunke. Dela tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern grovt. Blanda alltsammans i en skål. Pressa över limesaft och ringla över olja. Salta och peppra och strö över sesamfrön.
Servera med en klick yoghurt och ett gott bröd.
Tips! Det går utmärkt att byta ut den vita fisken mot lax. Ett tips är att då tillsätta 3 cm finriven färsk ingefära till smeten för en härlig hetta!