Fina fiskgratängen

Du behöver 1 st schalottenlök 2 dl matlagningsvin vitt 600 g vit fiskfilé salt och peppar Sås: 150 g kantareller eller annan svamp 2 msk...

Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 2 dl matlagningsvin vitt
  • 600 g vit fiskfilé
  • salt och peppar

Sås:

150 g kantareller eller annan svamp
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl spad från fisken
2 dl vispgrädde
1 dl parmesanost riven
1 msk pressad citronsaft

Potatismos:

800 g potatis
2 st äggulor
2 msk smör
2 msk rapsolja

Garnera med:

300 g räkor med skal 125 g skalad vikt
dill

Ugn: 150°/250°

Gör så här

1
Skala och hacka löken och lägg i en ugnsfast form och häll på vinet.

2
Krydda fisken med salt och peppar. Rulla ihop filéerna och lägg ovanpå löken. Tillaga i ugnen på 150º, 15 minuter. Ta upp fisken och spara spadet till såsen.

3
Sås: Ansa svampen och hacka den grovt. Fräs svampen i en kastrull med smör. Strö över mjöl och späd med fiskspadet och grädde. Småkoka i 10 minuter. Rör i parmesanost och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

4
Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Pressa potatisen och mosa ihop den med äggulor, smör, olja, salt och peppar. Spritsa moset runt kanten i formen. Lägg fisken i mitten och häll på såsen. Gratinera tills sås och mos fått fin färg. Garnera med räkor och dill.

Scroll to Top