Fin fiskgratäng

Du behöver 600 g spättafilé salt peppar 0.5 dl hackad dill Potatismos: 700 g potatis 1.5 dl mjölk 25 g smör 2 st äggulor Svampsås:...

Du behöver

  • 600 g spättafilé
  • salt peppar
  • 0.5 dl hackad dill

Potatismos:

700 g potatis
1.5 dl mjölk
25 g smör
2 st äggulor

Svampsås:

150 g champinjoner
1 st schalottenlök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0.5 st citron pressad saft
0.5 dl mandel hackade
1 dl riven ost

Garnera med:

200 g räkor med skal

Servera med:

grönsaker kokta

Ugn: 200°

Gör så här

1
Lägg ut spättafiléerna och krydda med salt och peppar. Lägg på dill och rulla ihop. Lägg fisken med skarven ner i en smord ugnsfast form.

2
Potatismos: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och ånga den torr. Stöt potatisen till ett mos och blanda i mjölk, smör och äggulor. Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset runt formen.

3
Svampsås: Hacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i en kastrull med smör tills vätskan kokat in. Strö över mjöl och späd med vin. Låt vinet koka in. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp under omrörning. Småkoka ett par minuter och smaka av med salt, pep-par och citronsaft.

4
Häll såsen över fisken och strö på mandel och ost. Gratinera i ca 30 minuter tills fisken är klar. Garnera med skalade räkor. Servera med kokta grönsaker.

Scroll to Top