Du behöver
- 500 g fikon torkade
- 2 st citron ekologiska, rivet skal och saft
- 2 dl vatten
- 150 g strösocker 1,75 dl
- 1 st kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
Gör så här
1
Skär av knoppen på fikonen och dela dem i fyra klyftor. Lägg dem i en kastrull och koka upp med vatten och pressad citronsaft. Lägg på locket och sjud tills fikonen är mjuka. Det går snabbt.
2
Mixa fikonen med mixerstav direkt i kastrullen till halvgrov konsistens. Lite småbitar är okej.
3
Häll i socker, citronskal och rosmarin. Koka upp igen och sjud på svag värme i 10–15 minuter tills det tjocknar. Späd eventuellt med mer vatten om det ser torrt ut. Häll upp på väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Riv skalet av citronerna innan du pressar ut saften. Det är enklare än tvärt om!