Fikon- och valnötsgrissini

Perfekta som tilltugg på glöggbjudningen. Men de är också goda tillsammans med julens ostar eller en ostdipp av cheddar- eller stiltonost.

Du behöver

  • 150 g fikon torkade
  • 75 g valnötter
  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 msk nötolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 5 dl vetemjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skär fikonen i små bitar. Grovhacka valnötterna.

2
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 16 bitar och rulla bitarna till fingertjocka längder som är ca 25 cm.

4
Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Låt svalna på galler utan duk och servera dem nybakade.

Scroll to Top