Du behöver
- 150 g fikon torkade
- 75 g valnötter
- 25 g jäst
- 2 dl vatten
- 2 msk nötolja
- 1 tsk honung
- 1 tsk flingsalt
- 5 dl vetemjöl
Ugn: 225°
Gör så här
1
Skär fikonen i små bitar. Grovhacka valnötterna.
2
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme.
3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 16 bitar och rulla bitarna till fingertjocka längder som är ca 25 cm.
4
Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Låt svalna på galler utan duk och servera dem nybakade.