Färskpotatispaj med knipplök

Matig paj med färskpotatis, lök, örter och Västerbottensost. Pajen är god varm, såväl som kall. Och fungerar lika bra som ensamrätt som tillbehör till rökt fisk, kallskuret eller på sommarens sillbord.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör
1 msk vatten
2 tsk dillfrö stött

Fyllning:

325 g färskpotatis
3 st knipplök färsk
smör
2.5 dl västerbottensost riven
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald peppar

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, salt och kallt smör i bitar till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24–26 cm. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

2
Fyllning: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt kallna. Skär potatisen i grova skivor. Skiva löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Varva potatis, lök, ost och örter i pajskalet.

3
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter.

Scroll to Top