Farmors pepparkakor

Tänk på att degen ska vila ett dygn i kylen.

Du behöver

  • 150 g smör
  • 2.5 dl socker
  • 0.5 dl sirap ljus eller mörk
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk kanel malen
  • 0.5 msk kryddnejlikor malda
  • 1 tsk kardemumma nystött
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 1 dl vatten
  • vetemjöl ca 8 dl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skär smöret i bitar och blanda det med socker, sirap, kryddor, bikarbonat och nästan allt mjöl, gärna i en matberedare och kör till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i minst 1 dygn i kylen.

2
Ta fram en bit i taget av degen. Arbeta degen smidig på mjölat bord och kavla ut den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på smorda plåtar eller på plåtar med bakplåtspapper.

3
Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter. Låt kakorna svalna lite innan de tas från plåten.

Scroll to Top