Du behöver
- 150 g smör
- 2.5 dl socker
- 0.5 dl sirap ljus eller mörk
- 1 msk malen ingefära
- 1 msk kanel malen
- 0.5 msk kryddnejlikor malda
- 1 tsk kardemumma nystött
- 1.5 tsk bikarbonat
- 1 dl vatten
- vetemjöl ca 8 dl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skär smöret i bitar och blanda det med socker, sirap, kryddor, bikarbonat och nästan allt mjöl, gärna i en matberedare och kör till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i minst 1 dygn i kylen.
2
Ta fram en bit i taget av degen. Arbeta degen smidig på mjölat bord och kavla ut den tunt. Tag ut kakor med mått och lägg dem på smorda plåtar eller på plåtar med bakplåtspapper.
3
Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter. Låt kakorna svalna lite innan de tas från plåten.