Du behöver
- 0.5 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 0.5 st burk kikärter 120 g
- 2 tsk pressad citronsaft
- 2 tsk olivolja
- 2 tsk vatten
- 2 tsk vetemjöl
- 0.5 tsk spiskummin
- 0.5 tsk koriander eventuellt
- salt och peppar
- 2 msk persilja
Servera med:
2 st pitabröd
sallad
stjälkselleri
morötter
lök
chilisås
tzatziki se recept
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skala och skär lök och vitlök i bitar. Skölj av kikärterna. Mixa lök, vitlök, kikärter, citronsaft, olja, vatten, mjöl, spiskummin, koriander, persilja, salt och peppar till en jämn smet. Tillsätt mer vatten om den är för tjock.
2
Forma smeten till 6 bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olja och tillaga i ugnen tills de fått fin färg och är spröda, 20–25 minuter.
3
Värm pitabröden och servera dem med falafel, sallad, skivad selleri rivna morötter, skivad lök, chilisås och tzatziki.
Tzatziki: Riv ca 10 cm gurka grovt. Pressa gurkan genom en sil så att det mesta av vätskan rinner av. Blanda riven gurka, 1 dl matlagningsyoghurt, 1 pressad vilöksklyfta, salt och peppar.