Éclairer med mandelkräm

Du behöver 100 g smör 1.5 dl vatten 1.5 dl mjölk 1 krm salt 1 tsk strösocker 3 dl vetemjöl 4 st ägg Mandelkräm: 3...

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 st ägg

Mandelkräm:

3 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
3 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.5 dl majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
100 g mandelmjöl ca 2 1
75 g smör
1.5 msk mandellikör eller 4

Garnera med:

florsocker
100 g mörk choklad

Ugn: 250°/175°

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk, salt och socker, och koka upp. Ta kastrullen från plattan. Rör ner mjölet, och rör kraftigt tills degen släpper kastrullens kant. Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten med elvisp i minst 5 minuter, för att degen ska resa sig.

2
Lägg smeten i en spritspåse med ett stort krusigt tyll. Spritsa 20–22 stycken avlånga kakor, ca 8 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 250°, 2 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda i totalt 20–25 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

3
Mandelkräm: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll mjölkblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Sätt kastrullen på plattan och vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och till-sätt vaniljsocker, mandelmjöl och rumsvarmt smör. Smaksätt med man-dellikör. Rör om och blanda till en jämn smet. Låt kallna.

4
Klipp ett litet hål i botten på bakelserna och spritsa mandelkräm i hålrummet. Sikta över florsocker och garnera med smält mörk choklad.

Scroll to Top