Du behöver
- 10 dl vatten fingervarmt
- 2 dl vetekross
- 1 dl fibrex
- 50 g jäst
- 1 msk salt
- 0.5 dl brödsirap
- 8 dl vetemjöl special
- rågmjöl ca 16-18 dl grovt
Ugn: 175°
Gör så här
1
Lägg vetekross, fibrex, smulad jäst, salt och sirap i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Arbeta in vetemjölet och till sist rågmjölet som arbetas in i omgångar tills degen är smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 1/2 timme.
3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta limpor.
4
Lägg limporna i smorda 1 1/2 liters formar och låt bröden jäsa på nytt under duk, ca 2 timmar.
5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 75 minuter.
6
Stjälp upp bröden och vira in dem i bakdukar. Lägg bröden på galler och låt dem bli kalla. Bröden går att frysa.
Med vetemjöl special och durumvetemjöl i bröden måste du knåda degen kraftigt, men då får du också bra resultat.