Danska rågbröd

Bröden behöver lång tid för att jäsa.

Du behöver

  • 10 dl vatten fingervarmt
  • 2 dl vetekross
  • 1 dl fibrex
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 0.5 dl brödsirap
  • 8 dl vetemjöl special
  • rågmjöl ca 16-18 dl grovt

Ugn: 175°

Gör så här

1
Lägg vetekross, fibrex, smulad jäst, salt och sirap i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Arbeta in vetemjölet och till sist rågmjölet som arbetas in i omgångar tills degen är smidig. Låt den jäsa under duk ca 1 1/2 timme.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i tre lika stora bitar. Forma släta limpor.

4
Lägg limporna i smorda 1 1/2 liters formar och låt bröden jäsa på nytt under duk, ca 2 timmar.

5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 75 minuter.

6
Stjälp upp bröden och vira in dem i bakdukar. Lägg bröden på galler och låt dem bli kalla. Bröden går att frysa.


Kommentar:
Med vetemjöl special och durumvetemjöl i bröden måste du knåda degen kraftigt, men då får du också bra resultat.

Scroll to Top