Crème brûlée med apelsinsmak

Får vi bjuda på desserternas dessert? Den här gången smaksatt med rivet apelsinskal som ger en fräsch syrlighet och balanserar upp det söta! Tänk på att brûléerna ska kallna i kylen över natten eller motsvarande tid.

Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk apelsinskal rivet
  • 4 st äggulor

Gratinering:

strösocker

Garnera med:

citronmeliss

Ugn: 150°/250° grill eller gasbrännare

Gör så här

1
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstång och -frön, grädde, mjölk, socker och apelsinskal i en kastrull, och koka upp. Lägg på ett lock och låt kastrullen stå vid sidan om spisen, ca 15 minuter.

2
Vispa upp äggulorna i en bunke. Häll över den ljumma gräddblandningen och vispa lätt. Sila ner smeten i en kanna genom en finmaskig sil.

3
Fördela smeten i 4–5 portionsformar à 1–1 1/2 dl. Ställ formarna i en ugnsfast form. Fyll den ugnsfasta formen med kokande vatten upp till hälften på portionsformarna. Grädda ca 45 minuter, eller tills de precis stannat. Låt kallna i kylen över natten.

4
Sätt ugnen på 250°grill eller använd en gasbrännare. Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och gratinera högt upp i ugnen tills sockret har smält och fått lite färg, eller bränn med gasbrännare över sockret tills det smält och får färg. Låt svalna. Garnera med citronmeliss.

Scroll to Top