Citronsufflépaj

Du behöver 125 g smör eller margarin 3.25 dl vetemjöl 1.5 msk strösocker 3 msk kallt vatten Fyllning: 4 st ägg delade i gulor och...

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 1.5 msk strösocker
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning:

4 st ägg delade i gulor och vitor
strösocker 1 1/2 + 1 dl
1 st citron rivet skal och pressad saft

Servera med:

bär

Ugn 200°/160°

Gör så här

1
Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 30 min.

2
Kavla ut degen och lägg i en pajform, 23 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanten så degen inte glider ner under gräddning. Grädda pajskalet på 200º i 15 min. Ta ut pajen och sänk temperaturen till 160º.

3
Fyllning: Vispa äggulor och 1 1/2 dl socker pösigt. Värm ägg- och sockersmeten till 70° under omrörning över vattenbad. Tillsätt citronskal och saft. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål. Tillsätt 1 dl socker under vispning.

4
Vänd ner en klick äggvitevisp i ägg- och sockersmeten och blanda. Vänd försiktigt ner resten av äggvitorna. Häll smeten i pajskalet. Grädda på 160° i 30 min. Servera direkt, innan den sjunker ihop. Gärna med bär.

Scroll to Top