Du behöver
- 125 g smör eller margarin
- 3.25 dl vetemjöl
- 1.5 msk strösocker
- 3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 st ägg delade i gulor och vitor
strösocker 1 1/2 + 1 dl
1 st citron rivet skal och pressad saft
Servera med:
bär
Ugn 200°/160°
Gör så här
1
Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i 30 min.
2
Kavla ut degen och lägg i en pajform, 23 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanten så degen inte glider ner under gräddning. Grädda pajskalet på 200º i 15 min. Ta ut pajen och sänk temperaturen till 160º.
3
Fyllning: Vispa äggulor och 1 1/2 dl socker pösigt. Värm ägg- och sockersmeten till 70° under omrörning över vattenbad. Tillsätt citronskal och saft. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål. Tillsätt 1 dl socker under vispning.
4
Vänd ner en klick äggvitevisp i ägg- och sockersmeten och blanda. Vänd försiktigt ner resten av äggvitorna. Häll smeten i pajskalet. Grädda på 160° i 30 min. Servera direkt, innan den sjunker ihop. Gärna med bär.