Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 200 g smör
- 3 msk strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk salt
- 8 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g smör
2 dl florsocker
1 st citron rivet skal
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
24 bullar
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt.
2
Blanda ner jästmjölken, ägg, salt och det mesta av mjölet i smörblandningen, och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 90 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, florsocker, citronskal och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40×25 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden. Skär varje degplatta i 12 remsor. Skär ett snitt nästan hela vägen upp i varje remsa (ska se ut som ett par byxor) och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 40 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.