Chokladtartelette med hallon och mynta

Elegant klassiker som ger mersmak!

Du behöver

  • 6 st tarteletteformar med löstagbar kant, 10 cm i diameter

Mördeg:

3.5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 dl strösocker
100 g smör
1 st ägg

Chokladfyllning:

200 g mörk choklad 55 % eller 66 %
1.5 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
1 st ägg rumstempererat

Garnera med:

125 g hallon
mynta

Ugn: 175°

Gör så här

1
Mördeg: Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och rumsvarmt smör med en degskrapa. Tillsätt ägget och hacka ihop till smulor. Forma smulorna till bollar som trycks ut med bakre delen av handen, så att degen blir smidig – men inte överarbetad. Samla ihop till en deg. Plasta in degen och låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna över natten.

2
Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en 1/2 cm tjock kaka. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 12 cm diameter. Lägg rundlarna i formarna och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter. Chokladfyllning: Hacka chokladen. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tillsätt ägget och rör om till en slät blank smet.

3
Fyll formarna med chokladsmeten och grädda mitt i ugnen, 3–4 minuter. Stäng av ugnen och låt tarteletterna stå kvar i 3–4 minuter. Ta ut tarteletterna och låt dem svalna på bakgaller. Lossa formarna och garnera tarteletterna med hallon och mynta strax innan servering.

Scroll to Top