Du behöver
- 200 g smör
- 2.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 3.25 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1.5 tsk bakpulver
- 100 g mörk choklad
- 1 st apelsin rivet skal
- 2 msk apelsinmarmelad engelsk
- 3 msk vatten
Chokladglasyr:
100 g mörk choklad
25 g smör
2 msk ljus sirap
0.75 dl vispgrädde
Ugn: 175°
Gör så här
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver, och vispa ner i smeten.
Grovhacka chokladen. Blanda i choklad, apelsinskal, marmelad och vatten i smeten. Klicka ner smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
Glasyr: Bryt chokladen i bitar. Koka upp smör, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Låt kallna. När glasyren börjar tjockna efter ca 40 minuter, ringlas den över kakan. Om glasyren behöver stelna något mer, ställ den några minuter i kylen.