Chokladsockerkaka med apelsin

Choklad och apelsin är en god smakkombination och den här sockerkakan smaksätter jag med mörk choklad och den engelska, lite bittra, apelsinmarmeladen. Och för den sanne chokladälskaren kommer det säkert till pass med en läcker chokladglasyr som kronan på verket.

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2.5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 100 g mörk choklad
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 2 msk apelsinmarmelad engelsk
  • 3 msk vatten

Chokladglasyr:

100 g mörk choklad
25 g smör
2 msk ljus sirap
0.75 dl vispgrädde

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 1/2 liter. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver, och vispa ner i smeten.

2

Grovhacka chokladen. Blanda i choklad, apelsinskal, marmelad och vatten i smeten. Klicka ner smeten i formen.

3

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

4

Glasyr: Bryt chokladen i bitar. Koka upp smör, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Låt kallna. När glasyren börjar tjockna efter ca 40 minuter, ringlas den över kakan. Om glasyren behöver stelna något mer, ställ den några minuter i kylen.

Scroll to Top