Cheesecake med rökt lax

Cheesecake är alltid lika tacksamt att bjuda på. Den här har nordisk smaksättning med kallrökt lax, pepparrot och dill. Bjud den som förrätt, på en buffé eller skär den i mindre bitar och servera som tilltugg.

Du behöver

Botten:

200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:

200 g kallrökt lax
1 st rödlök liten
4 st gelatinblad
250 g kesella
3 dl gräddfil
0.5 dl hackad dill
2 msk pepparrot
flingsalt

Garnera med

skivad kallrökt lax
citron och lime
dill och gräslök

8 bitar

Gör så här

1
Botten: Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna.

2
Häll över i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Låt vila minst 1 timme i kylen.

3
Fyllning: Finhacka lax och lök. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Blanda ihop kesella och gräddfil. Värm lite av gräddfils-blandningen försiktigt i en liten kastrull, det får inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen.

4
Blanda ihop gräddfilsblandning, gelatinsmet, lax, lök, dill och pepparrot. Smaka av med salt.

5
Bred ut fyllningen över bottnen. Täck över och låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Garnera med laxrosor, citron- och limeklyftor, dill och gräslök vid servering.

Scroll to Top