Cheesecake med lax och räkor

Ska du bjuda på fest men vill inte stå i köket hela dagen? Då har vi den perfekta lösningen ? en läcker lax- och räkcheesecake!

Du behöver

Botten:

250 g kavring
100 g smör

Fyllning:

200 g kallrökt lax
0.5 st rödlök
0.5 dl hackad dill
2 msk riven pepparrot
1 msk pressad citronsaft
2 dl crème fraîche
3 dl gräddfil
5 st gelatinblad
salt peppar

Garnering:

8 skiva kallrökt lax
300 g räkor med skal
citron
dill

Gör så här

1
Botten: Skär brödet i bitar och mixa det till smulor i en matberedare. Smält smöret. Blanda smör och brödsmulor och tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck upp smulorna lite på kanten också. Låt stå kallt, 1 timme.

2
Fyllning: Finhacka laxen. Skala och finhacka löken. Blanda lax, lök, dill, pepparrot, citronsaft och crème fraiche. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med 1/2 dl av gräddfilen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i resten av gräddfilen.

3
Fyllning forts: Blanda med laxröran. Smaka av med salt och peppar och kanske mer citronsaft. Bred ut fyllningen över bottnen och låt stå kallt i minst 4 timmar.

4
Garnering: Lossa cheesecaken med en kniv runt kanten innan formen öppnas. Lägg upp på ett fat och garnera med lax, räkor, citron och dill.

Scroll to Top