Charlotte aux fruits rouges – moussetårta med hallon och jordgubbar

En festlig liten sommarpudding. Savoiardikex finns att köpa i många välsorterade mataffärer.

Du behöver

  • 1 pkt savoiardikex
  • 6 st gelatinblad
  • 225 g hallon färska eller frysta och tinade
  • 400 g jordgubbar färska eller frysta och tinade
  • 3 msk citronsaft nypressad
  • 0.5 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • färska bär till dekor

Gör så här

1
Klä en form eller kastrull med raka kanter med plastfolie. Formen ska rymma ca 2 l och gärna ha en diameter på ca 15 cm. Ställ savoiardikex tätt längs kanten, och lägg några kex i botten av formen.

2
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.

3
Mixa hallonen och jordgubbarna och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna. Rör ner citronsaften.

4
Blanda vatten (1/2 dl) och strösocker i en kastrull, låt koka upp och koka någon minut. Dra kastrullen från plattan.

5
Skaka vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i sockerlagen. Låt svalna några minuter. Blanda ner lite av de passerade bären i sockerlagen och rör sedan ner sockerlagen i bären.

6
Vispa grädden fluffigt och fast men inte för hårt. Rör ner lite av grädden i bärpurén, och vänd därefter ner bärpurén i grädden. Häll moussen i formen. Låt stelna i kylen minst 6 timmar. Du kan även förbereda tårtan i god tid och frysa in den. Vänd sedan upp tårtan på ett fat, avlägsna plastfolien och låt tina. Dekorera gärna med färska bär.

Scroll to Top