Du behöver
- 1 pkt savoiardikex
- 6 st gelatinblad
- 225 g hallon färska eller frysta och tinade
- 400 g jordgubbar färska eller frysta och tinade
- 3 msk citronsaft nypressad
- 0.5 dl vatten
- 1.5 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- färska bär till dekor
Gör så här
1
Klä en form eller kastrull med raka kanter med plastfolie. Formen ska rymma ca 2 l och gärna ha en diameter på ca 15 cm. Ställ savoiardikex tätt längs kanten, och lägg några kex i botten av formen.
2
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
3
Mixa hallonen och jordgubbarna och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna. Rör ner citronsaften.
4
Blanda vatten (1/2 dl) och strösocker i en kastrull, låt koka upp och koka någon minut. Dra kastrullen från plattan.
5
Skaka vattnet från gelatinbladen och rör ner dem i sockerlagen. Låt svalna några minuter. Blanda ner lite av de passerade bären i sockerlagen och rör sedan ner sockerlagen i bären.
6
Vispa grädden fluffigt och fast men inte för hårt. Rör ner lite av grädden i bärpurén, och vänd därefter ner bärpurén i grädden. Häll moussen i formen. Låt stelna i kylen minst 6 timmar. Du kan även förbereda tårtan i god tid och frysa in den. Vänd sedan upp tårtan på ett fat, avlägsna plastfolien och låt tina. Dekorera gärna med färska bär.