Champinjonrisotto med gorgonzola

Risotto är perfekt bjudrätt om någon i sällskapet är vegetarian. En god smakbrytare till svampen är gorgonzola.

Du behöver

  • 350 g champinjoner färska
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.75 dl olivolja
  • 2 dl bladpersilja hackad
  • salt nymald peppar
  • 8 dl vatten
  • 2 st kycklingbuljong tärningar
  • 1 st gul lök
  • 4 dl risottoris t ex avorio
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • 150 g gorgonzola

Gör så här

1
Klyfta svampen. Skala och hacka vitlöken. Stek svampen mjuk i en stekpanna med hälften av oljan. Tillsätt vitlöken mot slutet. Ta stekpannan från värmen och blanda i persilja. Salta och peppra.

2
Koka upp vatten och buljongtärningar och håll buljongen varm.

3
Skala och hacka löken och fräs den utan att den får färg i en gryta med resten av oljan. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills det är blankt. Häll på vinet och låt det nästan koka in.

4
Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

5
Blanda i svampen när ca 5 minuter av koktiden återstår. Ta risotton från värmen och blanda i smör, ost och peppar. Låt risotton vila under lock någon minut. Späd eventuellt med mer vatten, risotton ska vara krämig.

Scroll to Top