Du behöver
- 3.5 dl mjölk
- 4 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång urskrapad
- 1.5 dl espresso eller starkt kaffe
- 6 st äggulor
- 2 dl strösocker
- 75 g choklad hackad mörk, ca 75-100 gram
Gör så här
1
Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och kaffe. Ställ åt sidan.
2
2. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Rör i den varma gräddmjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen.
3
3. Sjud till 85º under omrörning. Det får inte koka, då blir det en äggstanning.
4
4. Häll upp i en bunke. Låt smeten kallna och sila den genom en sil. Täck över med platsfolie och förvara i kylen, gärna till nästa dag.
5
5. Blanda i chokladen i smeten. Frys glassen i glassmaskin enligt maskinens föreskrifter.