Brylépudding

Till söndagsmiddagen är en dessert ett måste! Till söndagens middag föreslår vi en klassisk brylépudding med karamellsås, fint garnerad med grädde, chokladhjärtan och sockerpärlor!

Du behöver

Karamell:

2 dl strösocker
0.5 dl vatten
2 tsk pressad citronsaft

Pudding:

1 st vaniljstång
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
7 st ägg

Garnera med:

2 dl vispgrädde
chokladhjärtan
sockerpärlor

Ugn: 150°

Gör så här

1
Karamell: Koka strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull tills det blir en ljusbrun och karamelliserad sås. När bubblorna blir mindre blir den fort för brun – så var vaksam. Häll karamellen i en ugnsfast form, som rymmer ca 1 liter. Låt karamellen rinna runt i hela formen och upp på kanterna. Akta fingrarna!

2
Pudding: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull med mjölk, grädde och strösocker och låt koka upp och sedan stå och dra i 10 minuter.

3
Ta upp vaniljstången. Vispa äggen i en bunke och häll ner i mjölkblandningen och rör om. Sila smeten genom finmaskig sil i en kanna, så att äggtrådarna silas bort. Häll smeten i den karamelltäckta formen.

4
Ställ formen i en liten långpanna. Häll kokande vatten i långpannan upp till 2/3 av formens kant. Grädda i nedre delen av ugnen tills puddingen stelnat, i ca 50 minuter. Låt svalna och kyl sedan i kylskåp, i ca 3 timmar eller över natten. Stjälp upp puddingen på ett fat och garnera med vispad grädde, chokladhjärtan och sockerpärlor.

Scroll to Top