Bruna bönor med stekt fläsk

Att laga sina egna bruna bönor är inte svårt. Det tar lite tid, men är väl värt besväret. Pröva själv!

Du behöver

  • 4 dl bönor torkade bruna
  • 1.25 l vatten
  • 1.25 tsk salt
  • sirap

Tillbehör:

400 g rimmat sidfläsk

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj bönorna väl och lägg dem i en skål. Häll över så mycket vatten att bönorna får plats att svälla i det. Låt det stå minst 14 timmar.

2
Häll bort blötläggningsvattnet och lägg bönorna i en kastrull. Häll över vatten och salt. Låt bönorna koka mjuka ca 60-90 minuter. Rör i dem någon gång under koktiden.

3
Smaksätt bönorna med ättika och sirap. Eventuellt kan det behövas lite mera salt. Tycker du att bönorna är för lösa så blanda ut lite vetemjöl med vatten till en redning. Rör ner det i bönorna och låt dem koka några minuter till.

4
Skär fläsket i 1/2 cm tjocka skivor. Skär eventuellt bort svålen.

5
Stek fläsket så tätt inpå serveringstillfället som möjligt i en medelvarm torr stekpanna. Stek skivorna ca 2 minuter på varje sida i sitt eget fett.

6
Ta upp fläsket och låt det rinna av på hushållspapper innan du serverar det tillsammans med bruna bönorna.

Scroll to Top