Du behöver
- 25 g jäst
- 2 msk mjölk
- vetemjöl eller Manitoba Cream
- 2 msk strösocker
- 0.5 tsk salt
- 200 g smör
- 3 st ägg
- 1 st äggula
Pensling:
1 st ägg + 1 nypa salt
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en liten skål. Tillsätt kall mjölk och rör tills jästen lösts upp. Lägg mjöl, socker, salt i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Tillsätt jästblandningen. Tillsätt rumstempererat smör lite i taget och arbeta degen blank och smidig, ca 1 minut.
2
Vispa samman ägg och äggula och arbeta in i degen, ca 2 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa 1 timme med lock. Stöt ihop degen och sätt på lock och låt stå i kylen över natten.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd. Dela degen i 14 bitar. Rulla 12 bitar till bullar och lägg i smord muffinsplåt eller i briocheformar.
5
Dela de två resterande degbitarna till 12 bitar och rulla till kulor som trycks fast i en fördjupning i mitten av bullarna. Låt bullarna jäsa under bakduk, ca 1 timme. Pensla uppvispat ägg blandat med en nypa salt.
6
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 12 minuter. Låt svalna på galler. Servera briocherna ljumma med marmelad.