Briochekrans med mandelfyllning

Här gäller det att kunna skära och spritsa rakt, sen är du i hamn och har fixat en flätad briochekrans. För säkerhets skull gjorde vi två ? en som du kan njuta av direkt och en som du kan frysa in för kommande fikastunder!

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1.5 dl kall mjölk
  • 3 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 200 g smör

Mandelfyllning:

200 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st äggvita

Pensling:

1 st ägg
1 tsk vatten
pärlsocker
mandel strimlad

Ugn: 200°

2 kransar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt mjölk, ägg, socker, salt och mjöl och blanda till en deg, gärna i maskin. Klicka i rumsvarmt smör och arbeta ihop till en blank deg. Låt degen jäsa övertäckt, 1 timme. Riv mandelmassan och rör ihop med socker, vaniljsocker och äggvita. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 50×25 cm, och sporra ut tre längder ur varje.

2
Spritsa mandelfyllning längs med ena kanten på varje remsa. Pensla andra kanten med uppvispat ägg blandat med vatten. Rulla ihop remsorna till rullar.

3
Fläta samman tre rullar till en fläta. Forma varje fläta till en krans och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

4
Ställ gärna en liten ugnsfast form i mitten så kransen inte jäser ihop. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Pensla med ägg blandat med vatten. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda i ca 20 minuter.

Scroll to Top