Brioche – franskt vetebröd

Brioche är franskt vetebröd som innehåller mer smör och ägg än vad våra svenska bullar brukar göra. Min variant är lättbakad och förgyller vilken helgfrukost som helst. De knoppiga briochebullarna passar perfekt till en lyxig frukost eller en slät kopp kaffe. Briochelimpan kan du göra allt möjligt gott med. Servera nygräddad i skivor med smör…

Du behöver

1 limpa och ca 15 mindre bullar:

25 g jäst
1.5 dl standardmjölk
3 st ägg
9 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
200 g smör rumsvarmt
smör till formarna
1 st ägg till pensling

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke, häll på den kalla mjölken och lös upp jästen.

2
Rör ner äggen, de torra ingredienserna och det mjuka smöret i klickar.

3
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5–10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 50 minuter.

4
Briochelimpa: Smörj en limpform som rymmer cirka 1 liter. Forma hälften av degen till en limpa och lägg den i formen. Låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.

5
Portionsbriocher: Smörj små veckade formar med lite smör. Skär resten av degen i bitar och rulla till drygt golfbollsstora bullar och lägg dem i formarna. Rulla en bit av degen till små kulor (ungefär stora som spelkulor), gör en fördjupning i de stora bullarna och tryck ner de små kulorna. Tryck till ordentligt, och “limma” eventuellt fast dem med lite uppvispat ägg så att kulorna inte hoppar ut under gräddningen. Låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.

6
Pensla briocherna med lite uppvispat ägg och grädda de små bullarna i nedre delen av ugnen i 225º 8–10 minuter. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 200º ca 35 minuter. Täck med ett bakplåtspapper

Scroll to Top