Bovetekakor

De här bröden påminner om tekakor, men med bovete och havregryn i degen blir de fylligare i smaken.

Du behöver

  • 1 dl krossat bovete
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 3 msk psylliumfrö
  • 1 st ägg
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 11 dl dinkelmjöl

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skölj bovetet i hett vatten. Koka upp 5 dl vatten. Ta kastrullen från värmen, häll i bovetet och låt svalna till 37º.

2
Smula ner jästen i en bunke. Häll boveteblandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt havregryn, psylliumfrö, ägg, olja, honung, salt och siktat dinkelmjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk, ca 50 minuter.

3
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Dela degen i 14 bitar och rulla bitarna till runda bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka som är ca 14 cm i diameter. Ta eventuellt ut ett ca 5 cm stort hål i mitten. “Hålet” kan gräddas som minibullar, ca 5 minuter.

4
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en brödnagg eller gaffel. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Scroll to Top