Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk 3 %
- 0.5 tsk salt
- 2 dl grovt rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl blåbär torkade
- 1 dl mandel grovhackad
- vetekli eller kruska till utbakningen
Ugn: 225°/50º
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, blåbär och mandel och arbeta ihop till en smidig deg.
2
Strö kli på bakbordet. Dela degen i 16 bitar och rulla bitarna till bollar. Kavla ut varje boll så tunt som möjligt. Kavla bröden med en kruskakavel eller nagga med en brödnagg.
3
Grädda mitt i ugnen tills brödkakorna börjar mörkna i kanterna, 6–8 minuter. Sänk ugnsvärmen till 50º och slå över till varmluftsugn. Lägg alla bröd på 2 plåtar och efterbaka med luckan på glänt, ca 1 timme. Låt kallna på galler.