Du behöver
- 15.5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 1.5 tsk stött kardemumma
- 150 g smör eller margarin, alt 1 1/2 dl flytande margarin
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
Fyllning:
100 g smör eller margarin
0.75 dl strösocker
2 msk kanel mald
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
pärlsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfettet och smula över jästen.
2
Värm mjölken till fingervärme (37°). Häll den över ingredienserna i skålen och kör tills degen är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar och låt dem vila någon minut innan degen kavlas ut till avlånga kakor, ca 25×50 cm.
4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen till en smidig smet medan degen vilar.
5
Bred ut hälften av fyllningen på varje degkaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
6
Skär varje rulle i 24 bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar. Ställ dem på plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 minuter.
8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.