Du behöver
- 500 g ärter gula
- 450 g sidfläsk färskt
- 1 st gul lök
- 1,5 l vatten
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 2 tsk ingefära riven färsk
- salt svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 3 st morötter
Garnera med:
färsk timjan eller hackad
persilja
Servera med:
bröd
senap
Gör så här
1
Rensa och skölj ärterna. Låt dem ligga i blöt ca 12 timmar eller enligt anvisningarna på förpackningen. Skär bort svålen på fläsket och skär fläsket i tärningar. Skala och hacka löken.
2
Häll bort blötläggningsvattnet och koka upp ärterna i ca 1 1/2 liter vatten i en gryta. Skumma och ta bort skaldelar. Tillsätt buljongtärningar, fläsk och lök. Smaksätt med ingefära, salt och peppar. Låt soppan sjuda tills ärterna är mjuka, ca 1 timme.
3
Skala och skiva morötterna och låt dem koka med i soppan de sista 15 minuterna. Smaka av soppan. Garnera med timjan eller persilja. Servera med senap och bröd.