Äppelknyten i ugnen

Ljumma pannkakor som fylls med äpplen, nötter och romrussin blir en yxig dessert. Den mörka romen går att byta mot konjak, calvados eller grand marnier.

Du behöver

  • 0.5 st sats grundsmet

Fyllning:

2 st äpplen
0.5 dl strösocker
1 tsk kardemumma nystött
0.5 dl russin mjuka
0.5 dl rom mörk
2 msk hasselnötter grovhackade
50 g smör
florsocker

Servera med:

Vispad grädde
florsocker
hasselnötter hackade

Ugn: 200°

Gör så här

1
Gör pannkakssmet enligt grundreceptet.

2
Skölj och klyfta äpplena tunt. Blanda socker, kardemumma, russin, rom och nötter. Vänd ner äppelklyftorna i blandningen och låt dem marinera en stund.

3
Smält smöret i en stekpanna och fräs äppelblandningen sakta, ca 2 minuter.

4
Fördela fyllningen i ena hörnet på pannkakorna. Vik över pannkakan två gånger, så det bildas en trekant.

5
Smörj en ugnsform med rikligt med smör. Lägg i pannkaksknytena och droppa över vätskan från stekpannan. Värm knytena mitt i ugnen, ca 2 minuter. Servera genast med en klick grädde. Pudra över florsocker och strö på lite hackade nötter.

Scroll to Top