Äppelkaka med lingon

En saftig kaka med både frukt och bär. God till kaffet som den är, men en klick vaniljsås är förstås aldrig fel.

Du behöver

  • 200 g smör rumsvarmt
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 st äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 dl lingonsylt

Ugn: 175°

Ca 10 bitar

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund form som rymmer 1 1/2 liter.

2
Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurten.

3
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda med kanelen.

4
Bred ut hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av äppelbitarna och halva mängden sylt. Häll på resten av smeten, äppelbitar och sylt. Stick i smeten med en sked så att det blandas lite.

5
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 min. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.

Scroll to Top