Du behöver
- 200 g smör rumsvarmt
- 2.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl matyoghurt
- 2 st äpplen
- 1 tsk kanel
- 0.5 dl lingonsylt
Ugn: 175°
Ca 10 bitar
Gör så här
1
Smörj och bröa en rund form som rymmer 1 1/2 liter.
2
Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med yoghurten.
3
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i bitar och blanda med kanelen.
4
Bred ut hälften av smeten i formen. Lägg i hälften av äppelbitarna och halva mängden sylt. Häll på resten av smeten, äppelbitar och sylt. Stick i smeten med en sked så att det blandas lite.
5
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 min. Känn med en provsticka att den är genomgräddad.