Du behöver
- 25 g jäst
- 125 g smör
- 1.25 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 st apelsin rivet skal
- 1 krm salt
- 6 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Apelsinsylt:
1 st apelsin
2 dl pressad apelsinsaft ca 2 apelsiner
250 g syltsocker
1 krm salt
Servera med:
200 g marshmallowfluff
glass
Ugn: 200°/250°
Gör så här
1
Apelsinsylt. Skrubba apelsinen väl och riv det yttersta skalet fint. Skala apelsinen med kniv så allt det vita kommer bort. Skär apelsinköttet i bitar. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, fruktkött, syltsocker och salt i en kastrull och koka i 5 minuter. Mixa sylten nästan slät. Koka i 5 minuter till. Låt sylten kallna helt.
2
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Blanda i socker, ägg, apelsinskal, salt och det mesta av mjölet. Spara ca 1/2 dl utbakning. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta, 50×25 cm. Bred på ca 1 dl av apelsinsylten och rulla ihop från långsidan.
3
Skär rullen i 12 bitar och ställ bitarna i ett smort muffinsbleck. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 mi-nuter. Låt svalna. Skär av toppen och lägg bulle och topp med snittytan upp på en plåt. Rosta bullarna ugnen tills de fått fin färg.
4
Lägg en klick apelsinsylt på underdelarna. Toppa med marshmallowfluff och gratinera i ugn eller med brännare tills det fått fin färg. Lägg på toppen och sikta florsocker över. Servera med glass.