Apelsinpaj med kokosmaräng

Baka pajen samma dag som den ska ätas, om den står i kylen kan det hända att marängen ?smälter?.

Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
150 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:

4 st passionsfrukt
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 st äggulor
2 st apelsiner rivet skal

Maräng:

4 st äggvitor
0.5 tsk vitvinsvinäger
1.5 dl strösocker
1 dl kokosflingor

Servera med:

grädde lättvispad

Ugn: 200º

8 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, havre, socker och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, ca 1 timme. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.

2
Fyllning: Dela och gröp ur passionsfrukterna. Smält smöret. Blanda i socker, grädde, äggulor, passionsfrukt, apelsinskal och -saft. Sjud under omrörning några minuter. Låt inte krämen koka, då skär den sig. Krämen ska bli simmig. Den kommer att tjockna ytterligare efter gräddningen. Häll krämen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

3
Maräng: Vispa äggvitor och vinäger till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en seg maräng. Vänd försiktigt ner kokosflingorna. Klicka ut marängen över pajen. Grädda i nedre delen av ugnen tills marängen har fin färg, 8–10 minuter. Servera med grädde.

Scroll to Top