Apelsinknyten

Du behöver 50 g jäst 5 dl mjölk 37 grader 150 g smör 1 dl strösocker 0.5 tsk salt 14 dl vetemjöl Fyllning: 50 g...

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 37 grader
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör
100 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
1 st apelsin rivet skal

Pensling:

ägg

Garnera med:

2 dl florsocker
1.5 msk pressad apelsinsaft

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och apelsinskal.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut bitarna till plattor som är 48×32 cm. Skär plattorna i

4
rutor som är 8×8 cm.

5
Lägg en klick fyllning på varje ruta. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Vid servering glaseras bullarna med florsocker utrört i apelsinsaft.

Scroll to Top