Ankbröst med apelsinsås

Canard à l?orange kan låta lite svårt och krångligt när man säger det franska. Men det är en mycket enkel, festlig och omtyckt rätt, som vi har valt att servera med strimmelpotatis och kokta sockerärter.

Du behöver

  • 2 st ankbröst ca 800 g
  • salt, svartpeppar

Strimmelpotatis:

600 g sparrispotatis eller Amandine potatis
2 msk rapsolja
flingsalt

Apelsinsås:

1 dl strösocker
2 msk äppelcidervinäger
4 dl vatten
0.5 dl kycklingfond
0.5 st apelsin zestat skal
3 dl pressad apelsinsaft
1 msk majsstärkelse

Servera med:

sockerärtor kokta

Garnera med:

2 st apelsiner utskurna apelsinfiléer
citronmeliss

Ugn: 150°/250°

Gör så här

1
Skär ett rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv. Salta och peppra på båda sidor och bryn dem i en het stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida. Börja steka med fettsidan ner. Lägg över i en ugnsfast form.

2
Stick in en köttermometer i ankbröstet och tillaga på 150º mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65º. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka, lite sneda skivor.

3
Strimmelpotatis: Skölj och skiva potatisen, gärna på mandolin, i 1/2 cm tjocka skivor. Skär skivorna i 1/2 cm breda strimlor. Fördela potatisen i en liten långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla över oljan och blanda med potatisen. Salta. Tillaga mitt i ugnen på 250° i 15–20 minuter. Vänd runt i potatisen då och då.

4
Apelsinsås: Smält sockret på medelvärme i en tjockbottnad kastrull utan att röra om. Ta kastrullen från plattan. Koka upp vinäger, vatten, apelsinskal, apelsinsaft i en annan kastrull och tillsätt till det smälta sockret. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka tills ca 4 dl återstår, ca 10 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utrört i 2 msk kallt vatten. Rör om och låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med strimmelpotatis och kokta sockerärtor. Garnera med utskurna apelsinfiléer och citronmeliss.

5
Tips! Tänk på att tvätta och borsta apelsinen noga i hett vatten innan du river skalet.

Scroll to Top