Adventskaka med saffran och glögg

Ett riktigt gott tilltugg till adventskaffet är saffranskakan med en fyllning av mandelmassa, russin och glögg.

Du behöver

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2.5 dl mjölk 37
  • 0.5 g saffran
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • vetemjöl ca 7 dl
  • 75 g smör mjukt

Fyllning:

150 g mandelmassa
50 g smör mjukt
0.5 dl russin
3 msk glögg

Pensling:

1 st ägg

Dekoration:

50 g mandelspån
florsocker

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt stött saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda till en deg. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

2
Mixa mandelmassa, smör, russin och glögg till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två bitar som kavlas till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Lägg en degplatta på en plåt med bakplåtspapper.

3
Bred fyllningen på plattan, spara en ca 2 cm bred kant. Pensla kanten med vatten. Rulla upp den andra degplattan på kavelpinnen och rulla ut den över fyllningen. Tryck ihop kanterna med handen.

4
Klipp ett flätmönster runt om kakans kant och vik degflikarna inåt. Låt jäsa, ca 30 minuter. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på brödgaller. Pudra över florsocker före serveringen.


Kommentar:
Låt gärna russinen ligga och dra i glöggen, ca 1 timme.

Scroll to Top