Kattsveket – Djurdeckarnas första fall

I det lilla samhället Björkviken bor Jakob och Joakim, två unga killar med en stor känsla för rättvisa och medkänsla. En dag, när de leker på skolgården, finner Joakim, i sin jakt på en bortskjuten boll, en låda med tre cirka sex veckor gamla kattungar. Någon i byn har på ett avskyvärt sätt försökt att…

Kattsveket – Djurdeckarnas första fall

Författare till Kattsveket – Djurdeckarna är Mari Bister, som bland annat jobbar för att belysa de djurskyddsproblem som finns ute i samhället.

Pojkarna är beslutsamma och finner strax på råd. Först går de till polisen – som inget kat göra. Därefter styr de stegen till byns hem för övergivna katter, Katthjälpen. Där får kattungarna den akuta hjälp de behöver och pojkarna – och läsarna – får massor av kunskap på köpet.

Nu är det hela igång! Författaren Mari Bisters båda unga deckarhjältar, Jakob och Joakim, bestämmer sig för att lösa mysteriet med de övergivna kattungarna och att ställa den ansvarige till svars. Boken, som har stor text, lämpar sig utmärkt som högläsningsbok för yngre barn. Språket är enkelt och det gör att den också funkar utmärkt som läsebok för lite äldre barn som håller på att lära sig läsa.

Mari Bister bygger upp en närmast klassisk deckarhistoria, anpassad för målgruppen. Spänningen stiger hela tiden genom historien och intrigen tätnar. Som sig bör i en god deckarnöt blir upplösningen oväntad!
Insprängt i dialogerna finns massor av värdefull kunskap om katter, katternas liv och inte minst om det fantastiska ideella arbete alla katthem runt om i landet gör.

Nämnas ska också Mikael Anderssons mycket fina illustrationer. Lite synd att de inte är i färg, men ger man sig i kast med att ge ut en bok på ett förlag där man själv står för merparten av slantarna, gäller det att kapa kostnader! I nästa bok kanske Anderssons fina bilder blir i färg? Vi får i alla fall på bokomslaget se de två djurdeckarna i färg.

Mari Bister har stor planer för Jakobs och Joakims framtid.
– Min plan och förhoppning är att Djurdeckarna ska bli en serie, där varje bok tar upp ett problem kring djurskydd, djurrätt eller skador på djur, både gällande tamdjur och vilda djur. Det finns många djurskyddsproblem som behöver belysas och många teman som är möjliga att hantera på lagom nivå för målgruppen, säger hon.

Författaren har förstås själv katt. Men som de flesta med stort intresse för djur och det i barndomen figurerat en mängd olika djur. Katter förstås, men också undulater, fiskar, sibiriska hamstrar och en kanin.

– Jag har alltid tyckt om djur och trivts med djur och mitt djurskyddsintresse vaknade tidigt, förklarar Mari Bister. Intresset för djurskydd har utvecklats och vidgats med åren. I dag är Mari Bister aktiv på ett flertal områden inom djurskyddet.

– Jag är medlem i flera djurskyddsorganisationer, Kattkommando Syd, Världsnaturfonden, aturskyddsföreningen, Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt. Jag är fadder inom Kattkommando Syd, och genom Världsnaturfonden är jag djungelfadder, isbjörnsfadder, tigerfadder och orangutangfadder.

– Jag har hjälpt till lite på ett av Kattkommando Syds katthem, bland annat är jag med och bygger uterastgård till deras fina katter. Mest försöker jag dock uppmärksamma problemet och har jobbat lite gentemot media och har kontaktat politiker på lokal och nationell nivå för att försöka påverka.

– Under arbetet med Kattsveket har det naturligt blivit stort fokus för mig på problemet med hemlösa katter, men annars är jag ganska allmänt djurskyddsintresserad.

Kattsveket har mottagits med stort intresse, vilket inte minst visas av den stora mängd försäljningsställen den finns på och alla positiva recensioner den fått.

– Eftersom både jag och Mikael är engagerade i djurskyddsfrågor har vi valt att utnyttja boken för att stötta djurskyddsvärlden så mycket vi kan. Vi har också donerat böcker till andra välgörande ändamål. Vi skänkte böcker till Barncancerfondens lokalavdelningars respektive sjukhusavdelningar, till Ronald Mc Donald-huset i Lund och till BUS-biblioteket på drottning Silvias barnsjukhus. Vi hoppas att boken ska kunna skänka lite glädje och tidsfördriv till alla sjuka barn (och deras syskon). Detta har varit möjligt genom att ge ut boken på detta vis.

– Min förhoppning och plan inför Djurdeckarnas framtid är dock att hitta ett förlag som är villiga att satsa på serien för att nå ut ännu mer. Marknaden finns, behovet finns, uppmärksamheten finns och recensionerna finns. Det återstår att se om det finns något intresse från förlagens sida.

– Boken används av en del katthem då de har aktiviteter för barn och samtal kring värderingar, hemlösa katter och hur man sköter en katt/vilka skyldigheter man har.

– Jag har också kontaktats av en ledare för barnsektionen inom en idrottsförening som berättade att de planerar att använda boken vid samlingarna under sin inomhusträning i vinter, då det blir högläsning och samtal kring värderingar. Det är otroligt stort och hedrande!

Det har naturligtvis varit ett stort men samtidigt stimulerande arbete att jobba med boken. Ofta, som författare, kan man känna sig lite ensam och övergiven, särskilt när man jobbar med fakta. Har du tagit hjälp med faktakoll?

– I skrivprocessen fick jag hjälp av Örebro katthem med fakta. Jag hade bra övergripande koll själv men det var skönt att få bekräftelse på att detaljerna var korrekta, exempelvis i vilken ordning insatserna görs då en katt kommer in till katthemmet.

Och framtiden för djurdeckarna?

– Jag hoppas att boken ska nå ut till ännu fler och att den ska ge alla läsare en spännande, intressant och tänkvärd lässtund. Jag hoppas också att boken ska belysa de djurskyddsproblem som finns och kanske hjälpa till att förändra i en positiv riktning, både från samhällets/statens sida och för enskilda individer) Även om Djurdeckarna bara är en liten droppe i havet av alla insatser som görs är drömmen ändå att den ska bidra till någon liten påverkan, berättar Mari Bister.

Var med och tävla om ett exemplar av boken

I Kattsajtens tävling som börjar 20 september 2015 kan tre tävlande vinna varsitt exemplar av “DKattsveket – Djurdeckarnas första falljurdeckarna – Kattsveket”. Ta chansen och vinn en kvalitetsbok, samtidigt som du bidrar till att sprida kunskap kring djurskydd.

Författare: Mari Bister.
Illustrationer: Mikael Andersson.
Framställd på Vulkan.
Pris: Varierar beroende på var man väljer att köpa den, mellan 99 och 150 kr. Internetbokhandelns pris ligger på omkring 120 kr. Mer om Mari Bister och Djurdeckarna kan du läsa här.

Scroll to Top