Charm är bara förnamnet – Tre ulltottar på väg ut i världen

Oändligt söta, charmiga, nyfikna och en uppenbar mycket stor aptit på livet, parat med stor leklusta och upptäckarglädje. Ja, det handlar förstås om kattungar och ovan är väl en beskrivning, som gäller de flesta kattrasers ungar. Kattsajten har hälsat på hos uppfödningen SE*Tylökatten, som föder upp brittisk korthårskatt, svart silver tipped, som just nu har…

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världen

Triss i kattungar. De är verkligen förtjusande de här små chamtrollen!

Uppfödningen drivs av Ingrid Arklund, tillsammans med dottern Camilla. För Ingrid är det här med uppfödning ett gammalt intresse, även om hoppet till katter en gång blev stort.

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världen

– Ja, vi sadlade om från uppfödning av galopphästar, engelska fullblod, berättar Ingrid. Men katter har alltid funnits med i bilden, både hemma och i stallet. Då handlade det förstås om huskatter. Men efterhand övergick intresset till brittisk korthårskatt.

Varför blev det just brittisk korthårskatt?

Fascinerad

– Färgen, jag har alltid varit fascinerad av Chinchilla-katterna.  De fanns som perser, när jag var ung, “James Bond-katter”.  Boven i James Bond-filmerna hade alltid en chinchilla-perser i knät.  Men jag har aldrig varit förtjust i långhårskatter. När de kom som korthåriga, britter och burmilla, föll valet på britterna, förklarar Ingrid.

Uppfödningen finns i Haverdal, en litet samhälle norr om Halmstad. Där råder lugn och ro. Närheten till underbar natur är påtaglig och ständigt närvarande, oavsett väderlek. Det är som gjort för hållande av djur.

Katter, liksom hundar, måste ju aktiveras för att må bra? Hur aktiverar man enligt din mening katter på bästa sätt?

– Jag anser nog att det bästa för en katt är dels att få vara ensamkatt i ett hushåll och dels ha möjlighet att gå fritt ute.

– Men det är inte möjligt när man bor som jag gör. Dessutom finns det djurskyddsbestämmelser och lokala ordningsstadgar, som vi självklart måste följa. Jag väljer att hålla mina katter åtskilda ganska mycket, en och en eller två och två. 

Gå i koppel

– Dessutom har de mer eller mindre själva lärt sig att gå i koppel och även om det inte precis ger mig någon motion, inser jag vilket enormt värde det har för katterna att få den där enskilda stunden med mig och stimulansen av att vara ute och “jaga” eller hälsa på grannar.

– Man måste också ägna ganska mycket tid åt att pyssla med dem, leka och jaga genom hCharm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världenuset eller lägenheten. Det älskar de ju. Så länge de är beroende av att man inte bara ger dem mat utan framförallt gör rent deras kisselådor, kommer man alltid att vara deras mamma och då förblir de ungar, säger Ingrid.

Som för de flesta kattraser ligger normalkullen på brittisk korthårs katt på 3 – 5 ungar. För Ingrids del blev det den här gången tre ungar. Uppfödningen, som pågått sedan 2012, har genom åren producerat fem kullar.

– Men det blir mycket mer om man räknar in alla kullar av huskatter, som vi hade tidigare, säger Ingrid.

Kostnader

Precis som all annan uppfödning av djur finns det kostnader med i bilden. Till syvende och sist handlar det om att ha ett enormt intresse för att hålla på. Raskatter är dyra i inköp. Vissa raser kan kosta upp till 25 000 kronor och mer. Britten ligger med cina 7 000 – 8 000 kr ganska bra till när det gäller priset. Andra kostnader som kommer till en seriös uppfödning är pappersexercis, avgifter för eventuella importer, veterinärkostnader, försäkringar, avgifter, meriteringar, utrustning och en hel del därtill.

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världen

SE*Tylökatten har importerat två katter, en från Storbritannien och en från Ryssland. Så visst gäller det att ha intresse!

– Jag älskar katter och ville så gärna prova en raskattuppfödning efter alla år med huskatter – som jag trots allt nog fortfarande fascineras mest av. Och vi ville ha en trevlig ras som är någorlunda lik bondkatter – europeiskt korthår hade legat närmare, men vi ville också att det ska synas att det är en raskatt. Och det gör onekligen den här färgen!

Annonsering

Vad gäller de tre kattungarna hemma hos Ingrid, så gäller det förstås att finna nya familjer till dem. I skrivande stund är de åtta veckor gamla och enligt reglerna får de inte levereras förrän de är tolv veckor gamla. Det finns spekulanter, men inget är ännu bestämt.

Ofta hittar man köpare genom kontakter, men också annonsering förekommer.

Hur noga är du med köparna? Kollar du att genuint intresse finns? Det är ju tragiskt att behöva engagera sig i omplaceringar…

– Ja, vi har hittat många jättebra, fina köpare, som älskar sina katter och lämnar regelbundna rapporter. Tyvärr har vi råkat ut för motsatsen också, förstås.  Det är alltid sorgligt, särskilt om det handlar om exporter. Det blir svårt att hantera eventuella misstag.  Men det har också hänt att vi har sagt nej till spekulanter av olika skäl.

Utmärkande för den här rasen är, tycker Ingrid, att de är stora, lugna och sällskapliga. Kattsajtens besökande reporter kan bara hålla med!

Den nyblivna kattmamman heter IC Snow Ray Neferkitty, är ett och ett halvt år och  importerad från Lydia Telkova i Ryssland.

Pappan heter GIC Romarin vum Rousegaard*CH och bor utanför Hjo, hos Britt-Marie Karlsson, La Chungitas’ heter hennes uppfödning, han är sex år och även pappa till SE*Tylökattens första svart silver tipped-kull

De tre ungarnas namn är som följer. Hanen heter SE*Tylökatten Zjivago, en hona heter SE*Tylökatten Lara och den andra honan heter SE*Tylökatten Tonja.

Lite historik.

Det lär flyta romerskt blod i deras ådror, eftersom deras förfäder kom till den brittiska övärlden en gång med Ceasars ockuperande legionärer. Men på plats fanns redan artfränder som de beblandade sig med och ur dessa uppkom föregångarna till dagens individer.

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världenEn vältypad “britt” är en ganska stor katt som är stark och robust. Benen är korta och pälsen, som namnet så tydligt anger, kort och tät. Hanarna är något större än honorna. Tydligast ser man skillnaden mellan brittiska korthårskatter och till exempel europeiska och amerikanska i huvudet. Den brittiska korthårskatten har ett brett och rundat ansikte med rak nos som är bred och kort. Öronen ska vara brett åtskilda samt små och runda. Ögonen ska vara stora och runda. De ska också vara vakna och uttrycksfulla.

Dess historia är, som antyddes inledningsvis, rätt intressant. Man anser att rasen har sina rötter i de katter som alltid funnits på brittiska öarna. Men man håller det för högst troligt att dessa katter blandats upp med djur som de romerska ockupanterna hade med sig.

Helt säkert är att rasen funnits i drygt hundra år, eftersom man så länge stambokfört raskatter. Men genom historiska dokument och målningar vet man att katter med närmast identiskt utseende, som de vi idag kallar brittisk korthårskatt funnits i många hundra år.
Men i modern tid utvecklades rasen på 1880-talet.

Brittisk korthårskatt finns i en mängd färger. Läs mer om detta och annat i rasstandarden, som finns här: http://www.brittringen.se/Rasbeskrivning.htm.

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världen

IC Snow Ray Neferkitty visar lite motvilligt upp sig.

Charm är bara förnamnet - Tre ulltottar på väg ut i världen

Fakta:
Ingrids och hennes dotters uppfödning av brittisk korthårskatt heter SE*Tylökatten . SE visar att uppfödningen är ansluten till SVERAK/FIFe (Sveriges Kattklubbars Riksförbund/ Fédération Internationale Féline).
SVERAK: http://www.sverak.se/
FIFe: http://fifeweb.org/index.php
SE*Tylökatten: http://www.tylokatten.se/sv/index.html
Ingrid är med i Västsvenska Kattklubben i Göteborg. http://www.vastsvenskakattklubben.se

Scroll to Top