Vad är det för utslag som drabbat alla katterna?

Jag har fyra maine coon-katter och en ragdoll. Mitt problem är att alla katter får såriga utslag på rygg, nacke och hals som kliar. Katterna...

Jag har fyra maine coon-katter och en ragdoll. Mitt problem är att alla katter får såriga utslag på rygg, nacke och hals som kliar. Katterna är i olika åldrar från åtta månader till tre år och kommer från olika uppfödare. Jag har varit hos veterinären, vi har provat olika dieter, de har tagit biopsiprover och uteslutit parasiter, virus och bakterier.

 

Katterna äter nu enbart Hills vetessential och kokt kyckling, som lite godismat ibland plus Mjau blötmat. De får ingen fisk och inget spannmål. Jag har plockat bort mattor, blommor och dun. Jag torkar golven varje vecka med såpa och kallt vatten. Ingenting hjälper, vad ska jag göra?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Har fem katter såriga hudutslag samtidigt i en grupp och de är av olika åldrar och inte nära släkt, så leder alla misstankar till en och samma bov: Parasiter!

 

Även om skrap och kamningar varit negativa kan exempelvis mjällkvalster (Cheyletiella) förekomma som besättningssmitta. Har ni inte försöksbehandlat med antiparasitära preparat som verkligen tar mjällkvalster är det dags nu. Ofta behövs antiparasitära preparat en längre tid för att få bort Cheyletiella.

 

Svampsjukdomen ringorm kan också ställa till det i en kattgrupp. Ofta drabbas då människorna i närheten också av röda utslag. Ett ringormsprov kan vara falskt negativt och flera hårprover kan behövas innan sjukdomen helt utesluts. Effektiva mediciner finns idag mot ringorm.

Foder- eller andra allergier som drabbar alla katter samtidigt är mycket osannolikt.

Scroll to Top