10 kvinnor som förändrat historien

Mycket har förändrats i kvinnors liv under de senaste 100 åren. År 1921, samma år som kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet, fick de också en ny tidning att glädjas åt – Hemmets Journal! Möt tio kvinnor som varit banbrytare och som vi har mycket att tacka för!

Astrid Lindgren (1907–2002), författare

10 kvinnor som förändrat historien
Astrid Lindgren hemma på Dalagatan i Stockholm 1955. Här bodde hon i över 60 år. Hemmet är idag museum.

Hon gav kvinnor en helt ny förebild

Hon har med sina böcker förgyllt barndomen för miljoner barn världen över, men Astrid Lindgren var ingen liten vän sagotant utan en tuffing med ett hjärta av guld som gärna gav sig in i debatten.

Karaktärerna i hennes böcker är som vänner för barn världen över, men för flickor och kvinnor finns det en som står som en särskilt ljus förebild – Pippi Långstrump. En orädd, humoristisk tjej som klarar sig själv och har egen ekonomi.

Ingrid Bergman (1915–1982), skådespelare

10 kvinnor som förändrat historien
Ingrid Bergman i den ikoniska filmen Casablanca, där hon spelade mot Humphrey Bogart. Året är 1942. Hon var andlöst vacker men stod för mycket mer än skönhet.

Filmstjärnan som gick sin egen väg

Hon var Stockholmsflickan som blev ett världsnamn inom filmen och som gjorde roller på inte mindre än fem språk – svenska, engelska, tyska, italienska och franska – och tre gånger belönades med världens mest prestigefyllda filmpris, Oscarsstatyetten. Mest känd blev hon för rollen som den andlöst vackra Ilsa Lund i den ikoniska filmen Casablanca, där hon spelade mot Humphrey Bogart.

Ingrid Bergman stod för ambition, begåvning och oräddhet. När hon förälskade sig i den italienske filmregissören Roberto Rossellini – som liksom hon var gift – lämnade hon sin man och lät honom
ta hand om deras dotter. Skandalen blev så stor att hon bannlystes i Hollywood. Men Ingrid Bergmans skådespelarkarriär fortsatte och kontakten med hennes så småningom fyra barn var mycket god.

Selma Lagerlöf (1858–1940), författare

10 kvinnor som förändrat historien
Selma Lagerlöf på sitt Mårbacka i Värmland på äldre dar. Det hade varit hennes barndomshem och efter att hon fått Nobelpriset kunde hon 1910 köpa tillbaka det.

En litterär världsstjärna

Svenska Akademien var tidigt ute när det gällde att belöna en kvinna med Nobelpriset i litteratur. Det var 1909 och Selma Lagerlöf var svår att undgå. Hon var redan ett världsnamn och hade skrivit 13 böcker, bland annat debutromanen Gösta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och Jerusalem.

1914 blev hon själv ledamot av Svenska Akademien.

Selma Lagerlöf var inte gift men hade två långa förhållanden – först med författaren Sophie Elkan och sedan med läraren och politikern Valborg Olander. “Väninnor”, sa man om dem på sin tid, men alla förstod. Och när Selmas brevväxling offentliggjordes visade det sig att hon, trots sin strama framtoning, var en mycket passionerad kvinna.

Greta Thunberg (född 2003), klimataktivist

10 kvinnor som förändrat historien
Den berömda skylten med texten ”Skolstrejk för klimatet” fick följa med när Greta Thunberg besökte Lausanne i Schweiz för ett år sedan och förstås fick stor uppmärksamhet.
Foto: TT

Skolflickan som läxade upp världens ledare

“Skolstrejk för klimatet”, stod det på skylten bredvid den 15-åriga Greta Thunberg som i samband med skolstarten 2018 istället parkerade sig utanför riksdagshuset.

Hon borde vara i skolan istället, menade många, men Greta fick efterföljare över hela världen.

Ett år senare talade hon på FN:s klimattoppmöte i New York och världens ledare fick finna sig i att skällas ut av en ilsken, späd tonårig tös i flätor. Engelskan var perfekt och vad gällde klimatfrågor var det tydligt att hon kunde sin sak. Snart stod världens ledare i kö för att få träffa henne …

Elise Ottesen-Jensen (1886–1973), journalist och sexualupplysare

10 kvinnor som förändrat historien
Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen 1953, 67 år gammal. Journalist, sexualupplysare, socialistisk agitator och grundare av RFSU, där hon under många år var ordförande.

Hon vågade tala om det hemliga

Ingen händelse präglade den norskfödda prostdottern Elise Ottesen-Jensens, kallad Ottar, yrkesval så mycket som systern Magnhilds öde. Hon blev gravid som 16-åring, födde en liten flicka ensam i hemlighet och tvingades adoptera bort henne.

Systern blev efter det psykiskt sjuk och tillbringade de återstående tio åren av sitt liv på mentalsjukhus. Förskjuten av alla utom Ottar, som förutom journalist också var sexualupplysare i ett Sverige där preventivmedel fram till 1938 var förbjudet att ens tala om. Hon for under flera år runt på landsbygden där nästan 2 000 kvinnor fick sitt första preventivmedel, ofta utprovat på utedasset.

Emma Igelström (född 1980), simmare

10 kvinnor som förändrat historien
Emma Igelström har alltid varit öppen om sina motgångar och har bland annat skrivit en bok om hur hon kämpat mot bulimi.

Talade öppet om sina ätstörningar

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika simmare någonsin, med bland annat fyra VM-guld och tolv EM-guld, och den första kvinnliga simmaren någonsin att simma 50 meter bröstsim på under 30 sekunder.

Hon var också en pionjär inom idrottsvärlden när det gäller att tala öppet om ätstörningar, alkoholism och självmordsförsök. Redan 2008 skrev hon en bok om sin kamp mot bulimin.

Elin Wägner (1882–1949), författare

10 kvinnor som förändrat historien
Elin Wägner utanför sitt hem, Lilla Björka, i Småland 1941, 59 år gammal. Få har varit så långt före sin tid som hon. Hon var faster till Ria Wägner.

Kämpade för kvinnlig rösträtt

Tanken svindlar lite när man konstaterar att Elin Wägner, som föddes för nästan 140 år sedan, engagerade sig i frågor som miljöförstöring och sexuella trakasserier. Författare, journalist och feminist, portalfigur inom fredsrörelsen – och sällan har väl uttrycket “att vara före sin tid” passat så väl för att beskriva en kvinna. Samtidigt tog hon upp kampen för kvinnlig rösträtt. Den har vi idag sedan 100 år, mycket tack vare Elin Wägners kamp.

Hon var ledamot av både Svenska Akademien och Samfundet De Nio och räknas som en av 1900-talets mest betydelsefulla författare.

Gunilla Pontén (1929–2019), modeikon

10 kvinnor som förändrat historien
Gunilla Pontén presenteras vid hovet 1955 i en egendesignad klänning som lät tala om sig över hela världen.
Foto: ponten.com

Hon gav oss tonårsmodet

Ingen kan förmodligen idag föreställa sig vilken uppmärksamhet det väckte när den 26-åriga överstedottern Gunilla Pontén 1955 skulle presenteras vid hovet och dök upp i en egendesignad klänning som såg ut som två ballonger. Själv var hon söt som en karamell och bilderna kablades ut världen över. Men allra mest känd var Gunilla som en av våra stora modeskapare och som den som gav oss tonårsmodet. Tidigare hade flickor gått direkt från barn till tant. Hennes kläder var lika färgstarka och okonventionella som hon själv och såldes i butiker även utomlands, bland annat i USA.

Agnes Wold (född 1955), professor

10 kvinnor som förändrat historien
Professorn och läkaren Agnes Wold har gått emot Socialstyrelsens rekommendationer om städning men ända från början uppmanat oss att ta coronaviruset på stort allvar.

Läkaren mot strömmen

Hon är läkare, professor i klinisk bakteriologi, specialiserad på tarmens normala bakterieflora. Samt numera en tv-kändis. Det sistnämnda beror inte minst på att hon är helt utan rädsla för det som kvinnor ofta tvekar inför – att sticka ut hakan. Hon har till exempel sjungit ut om vår rädsla för baciller och den mäktiga Socialstyrelsens rekommendationer att vi ska städa för att skydda oss från smitta.

Ovetenskapligt, menar Agnes Wold och tillägger att smuts varken gör oss sjukare eller mer allergiska. Hon har också blivit internationellt uppmärksammad när hon vetenskapligt visat på att kvinnor måste ha betydligt bättre meriter än män för att få framgång i den akademiska världen.

Anne Wibble (1943–2000), finansminister

10 kvinnor som förändrat historien
Anne Wibble, folkpartisten som blev vår första kvinnliga finansminister, fotograferad 1993. Även idag har vi en kvinnlig finansminister, fast av annan politisk kulör.

En pionjär inom politiken

Efter att Socialdemokraterna förlorat riksdagsvalet 1991 fick Sverige en ny finansminister, den första kvinnan
någonsin på den posten. Hon hette Anne Wibble, var folkpartist och väl kvalificerad för sin uppgift. Civilekonom, ekonomie licentiat som under många år undervisat på Handelshögskolan och som riksdagsledamot varit aktiv i finansutskottet. En 48-årig mormor med seriös men chosefri framtoning som blev pionjär och namnet på allas läppar. Påbrået var gott – Anne Wibble var dotter till Bertil Ohlin, Folkpartiledare under 23 år och Nobelpristagare i ekonomi. Hon dog 57 år gammal av bröstcancer.

Scroll to Top