Vad ska vi göra för att hjälpa vår hund?

Har en blandrashund, shih tzu/coton de tulear, 11 år. När hon opererade bort äggstockarna (hade cysta) och livmoder så fick hon först lite hög ASAT/ALAT...

Har en blandrashund, shih tzu/coton de tulear, 11 år. När hon opererade bort äggstockarna (hade cysta) och livmoder så fick hon först lite hög ASAT/ALAT men blev bra med dietfoder. Sedan fick hon lite förhöja ALP-värden och de stiger fortfarande lite hela tiden sedan ett år tillbaka.

Vi har kollat cushing (17) och sköldkörtel, utan anmärkning. Kan också säga att hon har nog känslig mage, äter andapsin för det, men jag kan känna ändå att det luktar starkt ifrån munnen och är säker på att det kommer från magen. Hon liksom gäspar och slickar lite då och då.

Har du några tips på vad man kan kolla mer eller göra, för det kan ju inte vara bra att värdena stiger (alpen) hela tiden. Nu har hon sedan i höstas ätit leverdiet och specifik mat för hjärta, lever och njurar.

Tar denamarin-tablett varje dag och B-vitamin. Hon har haft urinvägsinfektion 4-5 gånger sedan operationen och magsjuka två gånger. Annars är det en pigg och alert liten gumma.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Förändringar i levervärden är vanliga hos hund. Hur allvarligt man ska se på detta beror först och främst på om hunden har symtom på leversjukdom eller annan krämpa som kan påverka levervärdena (som cushing). Hur mycket förhöjda levervärdena är har också stor betydelse. Lätta stegringar i till exempel ALP utan ytterligare symtom ska varken ha leverfoder eller denamarintabletter.

Efter att ha uteslutit värre sjukdomar kan man lämpligen kontrollera levervärdena med viss regelbundenhet. Denamarin är ett kosttillskott där det inte finns några välgjorda, fristående studier som visar att det har effekt vid leversjukdom. Den eventuellt verksamma substansen, SAMe, bildas naturligt i kroppen. Verkar dock inte ge några biverkningar.

De speciella leverdieter som finns ska inte ges enbart på basis av förhöjda levervärden. De är avsedda att ges vid svår leversjukdom.

Ni bör istället göra nya undersökningar. Testerna för till exempel cushing är långt ifrån 100-procentigt säkra. Återkommande urinvägsinfektioner och stigande ALP hos en äldre tik är vanliga symtom vid denna sjukdom.

Scroll to Top