Har Doris verkligen foderallergi?

Jag har en 3-årig dvärghund. Första vintern började hon klia sig i öronen. Där fanns en torr brun massa, som snus. Kontaktade veterinär som fastslog...

Jag har en 3-årig dvärghund. Första vintern började hon klia sig i öronen. Där fanns en torr brun massa, som snus. Kontaktade veterinär som fastslog att det var foderallergi redan innan hon undersökt hunden.

Efter att ha avverkat en rad foder fria från nötkött och spannmål hittade vi ett foder baserat på lax och det åt hon i ett år. Men så började öronen klia igen.

Gick över till ett “renare” foder baserat även det på lax. Sköljde också ur hennes öron med Epi-Otic tre dagar i följd. Och allt verkar bra igen. Hon kliar sig inte mer än andra nu. För övrigt är hon helt frisk och pigg.

Jag känner mig osäker på om det verkligen är foderallergi. Nu undviker vi nötkött och spannmål men det är frustrerande att oroa sig för en allergi som kanske inte ens finns. Kan hennes problem uppstått av andra orsaker?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Huden på öronens insida och ned in i hörselgången är extra utsatt för inflammationer av olika slag. Allt som kan ge hudutslag kan ge upphov till inflammationer i hörselgångarna. En del hundar har mycket vax, andra mycket hår i gångarna. En del hundar har allergier och överkänslighetsproblem som yttrar sig i återkommande öroninflammationer. Vanligast är överkänslighet mot kvalster – men även foder förekommer.

I Doris fall skulle man kunna göra en “provokation” med vanligt hundfoder. Förvärras inte öronen inom två veckor så är hon sannolikt inte känslig för de ingredienser som ingår i det fodret.

Yttre faktorer som fukt och värme förvärrar ofta hud- och öronproblem. Långvariga besvär leder till kroniskt förändrad hud och underhud i hörselgången vilket försvårar läkningen.

Vid öroninflammationer undersöks örat med otoskop. Cytologi av sekret kan skilja på olika typer av smittämnen. Någon gång kan bakteriell odling behövas. Vid misstanke om allergi eller annan hudsjukdom får detta utredas.

Vid behandlingen används olika typer av öronrens för att lösa upp vax och inflammationsrester i gångarna. Använd rikligt med droppar och massera hörselgången (inte öronlappen) under några minuter. Torka ur med bomull eller mjuk servett. Var försiktig med tops – tag bort vaxrester du ser. Ibland är smärtan så svår eller öronen så igensatta av sekret att de behöver spolas rena i narkos. Ofta är inflammationerna så omfattande att medicinska droppar kan behövas – de används i enlighet med receptet.

Återbesök för kontroll är viktigt för att se att gångarna läkt ut ordentligt samt om någon ytterligare behandling/utredning behövs.

Scroll to Top