Tinas miniatyrhästar är som hundar!

Den amerikanska miniatyrhästen mäter en bra bit under en meter i mankhöjd och väger under 100 kilo och kan bli en riktig kompis. Uppfödaren Tina Lundblom berättar att den kan bli både terapihäst och blindhäst!

Med Vällgårdsberget som vacker fond betar Tina Lundbloms hästar tillsammans med både får och kor i stora hagar. Det är lätt att tro att paradiset finns i Smedsbo, utanför Falun, när man skådar vyn. På långt håll ser inte hästarna så annorlunda ut, men ju närmare de kommer desto mer inser man hur små de är.

– Den amerikanska miniatyrhästen är en liten häst med samma proportioner som en stor häst. Köparna vill ofta att de ska likna arabhästen men man brukar säga att de ska se ut som ett smäckert varmblod och påminna om en häst och inte en ponny, förklarar Tina.

Tinas miniatyrhästar är som hundar!
En idyllisk vy.

Tina drev tidigare en verksamhet med turridning på Basjkirhästar och köpte de första miniatyrerna som sevärdhet för besökarna.

Det var drygt tio år sedan och nu har miniatyrerna tagit över. Folk besöker fortfarande Tina för att titta på hästarna och hon välkomnar intresserade till gården.

– Hästarna är väldigt nyfikna och sällskapliga. De älskar människor, framförallt barn. Miniatyrhästen hänger med på allt och är som en blandning mellan hund och häst. Den är stabil och lugn, lättlärd och följsam. De är otroligt smarta och det ligger inte för dem att bita och sparkas, säger Tina.

För att få fram den Amerikanska Miniatyrhästen har större hästraser används. Genom urval och avel har formatet successivt minskat samtidigt som ett ädlare utseende premierats.

Tina vet inte riktigt hur många hästar hon äger för tillfället, men hon brukar ha 12–17 och alltid någon till försäljning. Hon upplever att intresset för miniatyrhästarna varierar men att det denna sommar ökat.

– En av anledningarna tror jag är att det är en trevlig häst som alla kan hantera, stora som små.

Tinas miniatyrhästar är som hundar!
Den amerikanska miniatyrhästen är glad och älskar att springa!

Eftersom det är svårt att hitta tillbehör i rätt storlek har Tina själv designat selar, träns och grimmor som hon låtit hantverkare i Indien tillverka. Betten till huvudlaget görs i Pakistan.

– Frågar man en tillverkare om de har små tillbehör säger de “ja” och sedan får man hem något som är till shetlandsponnier, vilket är alldeles för stort. Vägen dit har varit otroligt lång men i dag har jag mina egendesignade tävlingsselar både med och utan lack.

Förutom till sällskap används den amerikanska miniatyrhästen ofta som terapihäst inom vården.

– Jag har själv varit ända in i sovrummet hos en kvinna vid ett tillfälle, berättar Tina som till vardags arbetar som personlig assistent. Jag har även sålt en häst till en synskadad man som utbildar dem att bli hans “ledarhästar”.

Tinas miniatyrhästar är som hundar!
När Tina ska rykta miniatyren Lasse får hon sitta på huk för att inte få ont i ryggen.
Scroll to Top