3 tonårskillar räddade livet på Benny: “Alla andra gick bara förbi”

I en halvtimme låg Benny utslagen på trottoaren mitt i måndagsrusningen. Han kunde varken röra sig eller ropa på hjälp och han såg benen på människor som bara gick förbi. Till slut stannade tre tonårsgrabbar. Det räddade hans liv.

Benny Jonsson

Ålder: 49 år.
Familj: Hustrun Carita, 49 år.
Bor: I radhus i Tenhult utanför Jönköping.
Gör: Arbetar som montör.

Benny Jonsson har svårt att hålla tårarna tillbaka när han äntligen får ­träffa de tre tonårsgrabbarna Christoffer Hafström, 17, ­Bernard Johnsen, 16, och Emil Blomdahl, 17.

I slutet av februari i år betydde de skillnaden mellan liv och död för honom.

– De är guld värda, säger han med rörelse i rösten.

För killarna betyder det också mycket att få återse Benny och se att allt gick bra. Sist de såg honom bars han in på en bår i en ambulans och det dröjde flera dygn innan de visste om han levde eller var död.

– Det är skönt att se att han mår bra, säger Bernard.

Det har gått ett par månader sedan den dramatiska ­februaridagen när Benny får möjlighet att personligen tacka sina hjältar. Grabbarna hälsar på honom och hans hustru Carita i deras radhus i det lilla småländska samhället Tenhult drygt en mil utanför Jönköping.

Hemmets Journal är på plats för att skildra det känslosamma och starka återseendet och för att lämna över blommor till tonårskillarna för deras förtjänstfulla insats.

– Det är de verkligen värda, säger Carita. Jag och Benny har köpt var sitt läderarmband till dem för att visa vår uppskattning.

Benny är så rörd av att få träffa dem igen att han har svårt att få fram orden – trots att han fått tillbaka det mesta av talet efter stroken han drabbades av.

– De … de betyder allt för mig. Jag är så tacksam för att de stannade, säger han.

3 tonårskillar räddade livet på Benny:
Bernard, Christoffer och Emil tvekande inte en sekund när de såg Benny på marken.

Föll handlöst

Det var sent på eftermiddagen den 28 februari som Benny som en blixt från en klar himmel drabbades av en stroke när han var på väg hem från Jönköping.

Han hade precis varit hos sin frisör på Östra Storgatan och steg in i sin bil när han kände att det var något som inte stämde.

– När jag skulle sätta på mig bilbältet upptäckte jag att min högerarm inte lydde mig. Jag kunde inte knäppa bältet, berättar han.

Benny drabbades av en lindrig stroke för några år sedan och anade vad det kunde vara. Orolig och rädd steg han ur bilen igen.

– Min tanke var att gå tillbaka in till frisören för att få deras hjälp att ringa Carita och tillkalla hjälp. Jag klarade inte att ringa själv från min mobiltelefon.

Men Benny hann bara gå runt bilen och upp på trottoaren innan han ramlade och föll handlöst till marken. I fallet slog han i huvudet så illa att han började blöda kraftigt från ena ögonbrynet.

– Jag var vid medvetande hela tiden men jag kunde inte röra mig och jag kunde inte få fram ett ord, berättar han.

Benny blev liggande på magen på vänstra sidan av sin bil alldeles vid trottoarkanten där såväl fotgängare som cyklister passerade. Men trots att han syntes tydligt var det ingen som stannade för att hjälpa honom.

– Jag såg flera som bara gick förbi. Någon till och med tittade ner på mig innan de gick vidare. Det passerade även ­någon cyklist men jag kunde inte få fram ett ljud, berättar han.

Benny skakar på huvudet när han tänker tillbaka. Han bedömer att han låg ungefär en halvtimme på marken innan han till slut fick hjälp.

– Många kanske trodde att jag var en missbrukare och att jag var påverkad, säger han.

3 tonårskillar räddade livet på Benny:
Benny hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han äntligen fick tacka pojkarna som räddade livet på honom.

Många passerade

Till slut kom hjälpen i form av Christoffer, Emil och Bernard som var på väg hem från Erik Dahlbergsgymnasiet där de läser naturvetenskaplig linje.

– Från gatan låg han lite skymd av bilarna och först trodde vi att det var en väska eller något annat som låg där men när vi kom närmare var det ingen tvekan. Då såg man direkt att det var en människa, säger Christoffer.

Ingen av killarna tvekade en sekund.

– Det hade inte spelat någon roll för oss om det var någon allvarligt sjuk människa eller en berusad, säger Emil. Vi såg bara att det var en man som behövde hjälp och att han var blodig i ansiktet.

Ingen av dem misstänkte först att Benny drabbats av en stroke. Emil, som tränat livräddning, såg till att han hade andningsvägarna fria och lade sin väska under hans huvud medan Bernard tog av sin jacka och lade den över honom. Christoffer ringde och larmade ambulans.

– Vi försökte prata med Benny men förstod snabbt att han bara kunde kommunicera genom att skaka eller nicka med huvudet, säger Emil.

När de hittade Bennys telefonnummer frågade de honom om Carita var hans hustru. När han nickade jakande på huvudet ringde de upp henne.

– Jag var hemma hos min mamma när jag fick samtalet. Jag kastade mig iväg till sjukhuset så fort jag kunde eftersom jag förstod att det var dit Benny skulle köras.

Hon blir fortfarande arg och upprörd när hon tänker på att många passerade hennes man utan att ingripa.

– Det kunde ha slutat riktigt illa. De två första timmarna är de viktigaste under en stroke och får man vård snabbt har man större chans att bli helt återställd.

De tre killarna berättar att fler kom fram och ville hjälpa till sedan de väl hade stannat till vid Benny.

– Det dröjde ett tag innan ambulansen kom och då var det fler som ville hjälpa till, berättar Emil.

 

3 tonårskillar räddade livet på Benny:
Benny och Carita fokuserar nu på att Benny ska bli helt frisk efter sin stroke.

Njuter av tårta

Vid fallet mot trottoaren fick Benny även en skallfraktur och bröt handleden. Han vårdades på sjukhus under hela mars innan han den första april äntligen fick komma hem till Tenhult igen.

– Nu håller jag på med ­rehabilitering, berättar han. Förhoppningsvis får jag tillbaka full rörlighet men när jag påtar i vår trädgård märker jag att det är vissa saker jag inte klarar att göra.

Hans fokus är att helt få tillbaka talet och med rehabiliteringens hjälp hoppas han få tillbaka full känsel i ena ­armen som delvis är bort­domnad av sviterna efter halvsidesförlamningen som han drabbades av.

Till det känslosamma mötet har hans hjältar tagit med sig en tårta med texten “Hipp hipp hurra för LIVET” på. Benny är glad för att han kan njuta av tårtan tillsammans med dem.

– Namn och klockslag är lite diffusa men deras ansikten känner jag väl igen från när det hände. Det är något jag aldrig kommer att glömma, säger han.

Så känner du igen en stroke

Du kan ta reda på om en person fått en stroke genom att göra AKUT-testet:

A – står för ansikte

Be personen le och visa tänderna. Om ena mungipan hänger kan det vara ett tecken på ansiktsförlamning som är ett vanligt symtom.

K – står för kropp

Lyft personens armar i tio sekunder. Om den ena faller ner tyder det på att ena halvan av kroppen är förlamad.

U – står för uttal

Om personen talar sluddrigt och inte hittar rätt ord kan det vara symtom på stroke.

T – står för tid

En person som drabbats av stroke måste få vård så fort som möjligt. Ring omedelbart 112 och be om ambulans.

Källa: Prevent.se

Scroll to Top