Mustigt matbröd

Detta goda bröd passar bra på påskbordet. Baka ett halvmörkt bröd som smakar lika bra till påskens sillinläggningar som till en skiva kött. Knacka de gräddade bröden i botten så hör du om de är färdiggräddade. Det ska låta ihåligt om bröden är färdiggräddade.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 0.5 dl brödsirap
  • 1.5 tsk salt
  • 2 tsk anis och fänkål
  • 0.5 dl fibrex
  • lantbrödsmjöl ca 12-13 dl, 4 sädeslag

Ugn: 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt sirap, salt, kryddor och Fibrex. Rör om.

3
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 2 lika stora bitar. Baka ut till två släta limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Går att frysa.

Scroll to Top