Robin har skänkt kakor till äldreboenden – för tre miljoner kronor: “Det ger mig sådan glädje”

När Robin ”Rocko” Falck började skänka sina överblivna kakor till äldreboenden såg han vilken glädje det spred. Samtidigt slet han dygnet runt utan lön för att hans konditori inte skulle gå omkull. Men generositet belönas – det har Rocko fått bevis för.

Det är dags för eftermiddagskaffe på äldreboendet Ekegården i Mörrum. Tilltugget skulle ha kunnat vara några torftiga kex.

Men här blir det andra bullar, för när konditorn Robin ”Rocko” Falck kommer med en hel låda gratisfika bestående av saftiga wienerbröd, kanellängder, muffins av olika sorter och andra godsaker, då blir det jubel vid kaffebordet.

– Åh, det är inte var dag man får äta så gott, strålar Ellen Nilsson, 86, innan hon tar första tuggan på kakan hon valt ut.

– Alla ser så goda ut, det är svårt att välja, säger Elsie Johansson, 93.

– Vilket himla gott wienerbröd, säger Gunnel Svensson, 83, och Bengt Wijk, 84, nickar instämmande.

De dricker sitt kaffe och njuter av kakorna. Rocko stannar kvar en stund och pratar med dem. Det visar sig att Gunnel Svensson känner till hans släkt och det blir genast ett samtalsämne.

Robin ”Rocko” Falck

Ålder: 34 år.
Familj: Singel.
Bor: Hus i Asarum.
Gör: Konditor som driver konditoriet Rockos i Karlshamn. Utsedd till Årets nyföretagare i Blekinge 2015 och Årets unga företagare i Blekinge 2021. Arbetar även som varietéartist.

Jobbade på konditoriet 18 timmar om dagen

I åtta år har Rocko skänkt sina överblivna kakor till äldreboenden i Karlshamns kommun.

– Räknat i pengar handlar det om kakor för tre miljoner kronor, säger han.

Han tycker han fått valuta för de pengarna.

– Det skänker mig sådan glädje att se hur lyckliga de äldre blir när jag kommer.

Som 6-åring gjorde han sin första marsipangris och bestämde att han skulle bli konditor när han ”blev stor” och ha eget konditori.

Något år senare lånade han sin systers enhjuling och bestämde att han skulle hålla på med artisteri. Livet har blivit exakt så.

– Jag uppträder med att sluka eld, sluka svärd, gå på styltor, trolla med mera. Mitt artistnamn är Rocko så det var självklart att mitt konditori skulle heta Rockos när jag öppnade här i Karlshamn 2014, säger han.

Elsie Johansson, Gunnel Svensson, Ellen Nilsson och Bengt Wijk låter sig väl smaka av kakorna som Rocko kommit med. Foto: Mikael Svensson

Stadens tidigare välkända kafé, Annies konditori, med anor från 1934, hade då gått i konkurs. Rocko ville köpa delar av konkursboet och starta sin verksamhet på samma adress. Glad i hågen gick han till banken för att låna pengar.

Det blev ett tydligt nej. I Karlshamn fanns inte utrymme för fler konditorier. Han tog då sina sparade slantar och lånade resten som behövdes av sina föräldrar.

Men starten blev inte som han tänkt sig. Kundunderlaget var inte tillräckligt stort. Banken hade haft rätt – det var omöjligt att driva ytterligare ett konditori med lönsamhet i Karlshamn.

– Jag arbetade 18 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Av ren utmattning kräktes jag innan jag gick till jobbet vid tretiden på morgonen och kräktes igen när jag kom hem efter arbetsdagens slut. I längden skulle det vara ohållbart, jag var på väg att ge upp.

Började ge bort överblivna kakor till äldreboenden

Hans mamma Carina hjälpte till i konditoriet och noterade vilken ansenlig mängd bakverk som blev över varje dag och slängdes i soporna. Hon arbetade som lärare på en skola som låg intill ett äldreboende i utkanten av Karlshamn. Carina föreslog att han skulle ta med sig de överblivna kakorna till äldreboendet. Det var bättre att de äldre fick lite gott fika än att det hamnade i soporna.

Robin nappade på idén och när han klev in på äldreboendet kände han att han kunde göra skillnad.

– Deras fika bestod av några kex. Jag blev ledsen. Det var människor som varit med och byggt upp vårt samhälle.

När han satte fram lådan med kakor såg han hur det lyste i deras ögon. Var det till dem? Skulle han inte ha betalt?

Rocko är också varietéartist som bland annat uppträder på styltor. Foto: Privat

– Nä, ta ni det till er kvällsfika, svarade jag. Den glädje jag fick ta emot var obetalbar.

Så han fortsatte med att dela ut de överblivna kakorna till kommunens olika äldreboenden. Och det var samma glädje bland de äldre vart han än kom med sin kaklåda. Samtidigt slet han hårt för att klara konditoriets kostnader och tog själv inte ut någon lön.

Ryktet om hans generositet hade spridit sig och han gick under namnet ”Kakmannen” på äldreboendena.

Historien om Kakmannen nådde den lokala endagarstidningen Blekinge-Postens redaktion. Redaktören ringde Rocko och ville skriva om honom.

– Ja, det kan du väl få göra, svarade jag. Jag hade aldrig sett det som intressant för media att jag skänkte överblivna kakor till äldreboenden.

Där hade han grundligt fel.

Rockos konditori uppmärksammades i 90 länder

Efter reportaget i Blekinge-Posten hörde ytterligare en lokaltidning av sig, sedan kvällstidningarna och plötsligt stod reporter och fotograf från SVT inne i konditoriet och gjorde inslag. Genomslaget i media var enormt.

– Vänner jag hade i London hörde av sig och berättade att de läst om mig, det var helt galet. Jag blev nominerad till Svenska hjältar i Aftonbladet och Expressens artikel om mig hade 90 000 delningar på nätet och det skrevs om mig i 90 olika länder. Det var sådant tryck att jag till slut fick stänga av telefonen för att hinna med att baka.

Nu strömmade också kunderna till.

– Det kom in kunder från Stockholm som bara ville träffa mig, skrattar Rocko.

Rocko hade svårt att få konditoriet att gå ihop men sedan han började skänka överblivna kakor till äldreboendet har det blivit succé! Foto: Mikael Svensson

Försäljningen sköt i höjden. Rocko kunde fortsätta med sitt kafé, investera i ny utrustning, ta ut lön och anställa personal så att han slapp arbeta 18 timmar om dygnet.
Varje gång Rocko åker iväg för att skänka bort sina överblivna kakor måste han först köpa ut dem för privata pengar, en symbolisk summa på en eller fem kronor.

– Annars tas kakorna upp som inkomst i rörelsen. Det är Skattemyndigheten som vill ha det så och det är bäst att lyda. Jag måste också använda min privata bil när jag kör ut, annars är det förmånsbeskattning om jag kör med firmabilen.

Genom åren har Rocko blivit god vän med många av de äldre som han bjuder på kakor. När någon av dem går bort blir det därför en tung sorg för honom.

– Under corona fick jag lämna kakorna utanför boendena så att personalen fick hämta. Då saknade jag kontakten med de äldre. Nu är det roligare igen, säger Rocko när han lämnar Ekegården och de äldre fortsätter att njuta av sin eftermiddagsfika.

Scroll to Top