David Lega: Ingenting är omöjligt!

David Legas armar hänger slaka längs sidorna och i benen har han ingen kraft. Men alla viktiga personer i Davids omgivning bestämde sig tidigt för att behandla honom som vilken frisk unge som helst. Det är kanske därför han lärt sig leva efter mottot – ingenting är omöjligt!

David Lega: Ingenting är omöjligt!Det är sent 1970-tal. På en strand i Bordeaux sitter badgästerna och njuter av solen. Kanske hajar en och annan till när blicken sveper över vattnet och fastnar på en man och en liten förlamad pojke.

Gång på gång kastar den vuxne mannen den tillsynes hjälplöse pojken baklänges i vattnet. Pojken sjunker ned under ytan, får kallsup på kallsup medan mannen hejar på med muntra tillrop.

Den lille pojken heter David Lega och håller just på att lära sig av sin far att ingenting är omöjligt. Hans armar hänger slaka längs sidorna och i benen har han så gott som ingen kraft, men med mag- och ryggmusklerna kan han lära sig att uträtta underverk!

Bevisen finns i ett vitrinskåp hemma i hans lägenhet på Lindholmen i Göteborg. Där glimmar pokaler och medaljer i guld och silver, allihop utmärkelser som står för fina minnen i hans karriär som simmare och föreläsare inom självutveckling.

Efter att stolt ha representerat Sverige och hamnat på prispallen vid flera OS, EM- och VM-mästerskap har David Lega, numera 34 år gammal, riktat ljuset mot handikappidrotten och inspirerat många andra gravt handikappade att följa efter.

– Det såg antagligen grymt ut när pappa slängde mig i vattnet. I dag hade det väl varit en löpsedel, konstaterar David med ett skratt och fortsätter: Men det handlade om en långsiktig snällhet istället för kortsiktig. Jag uppmuntrades tidigt att göra så mycket jag bara kunde på egen hand. Jag är tacksam att jag är född 1973, i en tid då det ställdes krav på barn att utmana sig själva.

David Lega: Ingenting är omöjligt!
David Legas föräldrar var mycket unga då de fick honom. De bestämde sig tidigt för att behandla honom som vilken annan frisk unge som helst och han fick tidigt lära sig att anta nya utmaningar. Här är David tillsammans med mamma Karin på semester i Eilat.


Unga föräldrar

David Legas föräldrar var unga när de fick honom, mamma Karin inte mer än 16 år gammal. Pappa Michael kom till Sverige som flykting efter att antisemitismen blossat upp igen på 1960-talet i Polen. Hela hans släkt hade mördats i nazisternas gaskamrar. Kanske var det den intolerans mot handikappade han sett i sitt hemland som gjorde honom så rädd för att få ett handikappat barn. När läkaren på Östra sjukhuset i Göteborg berättade för de unga föräldrarna att de fått en “missbildad” son rusade han ut och kräktes. Förmodligen var det en vanlig förkylning under mammans graviditet som gjorde att sonen föddes med artrogryphos, ett elakt virus som slog ut hans rörelseförmåga i större delen av kroppen.

Men det är inget som David Lega låter sig hindras av när han smidigt slänger sig på en pall med hjul och sätter av över golvet hemma i vardagsrummet. Bakom ligger förstås hårt slit och ett oändligt tålamod. Redan som liten pojke brukade han kasta sig ned på madrasser som föräldrarna lagt ut på golvet. En dag kunde förmågan att falla rätt komma till nytta, resonerade de, och så här i efterhand kan David konstatera att det både har gjort honom orädd och hindrat honom från att bryta nacken när han gjort våghalsiga manövrar med rullstolen.


Behandlades som frisk

Inte bara föräldrarna utan även andra viktiga personer i Davids omgivning bestämde sig tidigt för att behandla honom som vilken annan frisk unge som helst. I skolan utmanade fritidsledaren med pingis och David spelade med munnen tills insidan av käken nöttes blodig. Det tog en månad att ens träffa bollen, tre månader att få bollen över bordet.

David Lega: Ingenting är omöjligt!
Att vinna mot andra medtävlare har aldrig varit huvudsyftet för gravt handikappade David Lega, 34. Däremot har han alltid tävlat mot sig själv och sin egen förmåga för att se hur långt han kan gå.

I simhallen vägrade simläraren att hjälpa honom upp ur bassängen, och en vacker dag satt den rätta knycken med nacken mot kaklet så att David med hjälp av magmusklerna kunde ta sig upp själv.

– Det är de musklerna som i dag gör att jag kan flytta mig över till soffan själv. Det har gjort vardagslivet mycket enklare, berättar han.
Att vatten var Davids rätta element upptäckte han redan i knatteåldern. Men det som kanske var avgörande för att han skulle inleda en framgångsrik idrottskarriär var ett möte med det engelska landslaget inför VM i Göteborg 1986. Den handikappade simmaren Peter Hulls ord präntades in i 13-åringens minne och satte i gång något: Kan jag så kan du! Det finns inga begränsningar!

De orden skulle David Lega komma att upprepa många gånger inför handikappade barn under åren som ledare på sommarlägren utanför Göteborg.


Kampvilja

Under 1990-talet följde framgångarna på varandra i simbassängen. Med kampvilja utan dess like kastade han sig bokstavligen handlöst i vattnet och simmade som ingen lika gravt handikappad simmat förut, utan att egentligen själv kunna förklara hur han bar sig åt. Fjorton världsrekord, flera EM-, VM- och OS-medaljer blev resultatet. På den tiden var David den enda tävlande i klass ett, där de mest rörelsehindrade placeras – i dag har många fler följt efter. Men att vinna var aldrig huvudsyftet.

– Att jag kom in på simning beror helt enkelt på att det var ett tydligt sätt för mig att se mina framsteg. Det är alltid mig själv jag tävlat mot, för att se hur långt jag kan nå efter mina egna förutsättningar. Att det gått så bra beror mycket på att jag ända sedan jag var barn har fått bekräftelse. Jag har känt att jag kan misslyckas men att jag duger ändå. Därför har jag vågat ta risker utan att vara rädd.

Att utmana sig själv är David med andra ord en mästare på. Vare sig det gällt att som sjuåring sy sin egen jympapåse precis som skolkompisarna (med den enda skillnaden att han sydde sin med fötterna!) eller att göra tio pass i veckan i simbassängen för att bli bara någon hundradel snabbare. Men efter OS i Sydney 2000 nådde han inte längre med sina resultat. På vägen hem kände David Lega att hans idrottskarriär var över, han hade gjort sitt livs lopp. Men tomheten som lätt kan uppstå när en framgångssaga tagit slut, den uteblev.

– Det beror nog mycket på att jag har sett till att alltid ha en balans i mitt liv. Familjen och vännerna har alltid funnits där och jag hade min utbildning till jurist att falla tillbaka på, berättar han.

David Lega: Ingenting är omöjligt!

David Lega har alltid funnit nya sätt att ta sig fram i livet. Klarar man det inte för egen maskin kan man ta hjälp, som här av lekkamraten Anna som både liftar och skjuter på medan David trampar!

 

Föreläsare
För jurist skulle han bli, det förklarade han bestämt redan som 16-åring när Försäkringskassan ville sjukpensionera honom. Skeptiska handläggare förklarade att en sådan utbildning för hans del först måste godkännas av AMI, Arbetsmarknadsinstitutet, något som kunde bli knivigt. Och det kunde kanske ha varit så, om inte unge David Lega bara en månad tidigare hållit en föreläsning för just AMI på ämnet “hur man tänjer gränser”. Från AMI kom därför beskedet att “David bör få studera det han vill”. I dag är han fortfarande en flitigt anlitad föreläsare på samma tema. Det har hänt att människor bestämt sig för att inte leva längre när både äktenskap och jobb gått i kras – men efter mötet med David och hans historia har hoppet tänts igen.

Det händer då och då att människor försöker leta efter en sorg hos honom. För den måste väl finnas där någonstans? David svarar med en enkel jämförelse:

– Att vara handikappad, det är ungefär som att inte kunna flyga. Och kan vi människor inte flyga, till exempel upp till vår bostad på femte våningen, då bygger vi trappor och hissar för att ta oss dit.

För hans egen del handlar det om att inte kunna gå eller använda sina armar. Istället uppfinner han en lättmanövrerad rullstol med tre hjul, han ringer sina mobilsamtal med munnen och tar fötterna till hjälp för att bre mackan.

Pengar till Albanien
Det är egentligen bara vid ett tillfälle David känt hopplösheten smyga sig på. Under slutet av 1990-talet besökte han Albanien, ett sargat land i fattigdom där de handikappade står allra längst ned i hierarkin.

– Jag har alltid trott att det går att styra sin situation med den egna drivkraften, men här fanns inga yttre förutsättningar. När jag kom hem till Sverige kunde jag inte sova på nätterna. Tanken malde: En av de där magra apatiska barnen utan liv i blicken kunde ha varit jag! Då fanns ett val, antingen att stänga av eller att göra något, berättar han.
David Lega började ta tretusen kronor mer för sina föreläsningar, exakt den summa som en rullstol kostade. Sedan bildade han David Lega Foundation och med erfarna Östhjälpen i ryggen åkte han tillbaka för att visa väg.

Efter att ha utmanat den albanske idrottsministern på pingisduell inför TV-kamerorna blev han Mr Pingpong i hela Albanien och kändis över en natt. Därmed kunde alla se och häpna över att en man i rullstol faktiskt kan ta kommandot över sitt eget liv. Ett hjälpcenter öppnades och genom att hitta starka albanska förebilder bland de handikappade fick David i gång en kedja av positivt tänkande.

– Rullstolen får aldrig bli en slutstation. Därför skänker jag inte en rullstol utan gör ett avtal med varje familj. Om den inte används till att träna och utveckla personen ifråga tar jag tillbaka den och ger den till ett barn som använder den bättre! Och det tycks få hela familjen att växa med uppgiften, förklarar han.

På senare tid har David Lega hunnit starta ett eget klädesmärke som skräddarsys för varje individ och dragit igång tidningen Unique Generation för att ge en positiv bild av funktionshindrade människors förmåga. Det har med andra ord inte saknats nya utmaningar sedan han lade simningen på hyllan. Händer det aldrig att energin tar slut?
 
– Jag laddar mina batterier genom att ta mig tid till det jag tycker om! Som att umgås med min flickvän Malin, eller spela playstation hela nätterna! skrattar David.

David Lega: Ingenting är omöjligt!Och antyder att det visst finns flera drömmar kvar att genomföra, kanske härnäst på det privata planet. Man kan bara gissa sig till att flickvännen är involverad i dem…

David tillsammans med flickvännen Malin Andersson.

Scroll to Top