I solstolen med Agneta Sjödin: “Nu bär min väg bara framåt och uppåt”

Under flera år mådde Agneta Sjödin dåligt, med magkatarr och en stor inre stress. Programledaren och författaren har fallit många gånger – men alltid rest sig och mår idag bättre än någonsin förut. – Jag har jobbat mycket med mig själv och min livsväg är den inre vägen, säger hon. Det är skönt att vila…

Agneta Sjödin

Ålder: Fyller 50 år den 20 juli.
Familj: Dottern Maja, 19 år.
Bor: Bostadsrätt i Nacka, Stockholm.
Intressen: Träning, resor, personlig utveckling.
Aktuell: Med sin åttonde bok, Från hjärtat: inspiration, hälsa, träning, förändring. Programledare för Fångarna på fortet på TV4 med Gunde Svan och för Spårlöst på Sjuan – som kommer tillbaka på sensommaren och hösten.

Hela 27 år har passerat sedan TV4 startade sin verksamhet och produktionsbolaget MTV Studios i Göteborg sökte tekniska medarbetare. Agneta Sjödin, då 23 år, hade bland annat skött följestrålkastaren på Chinateatern i Stockholm och arbetat som assisterande ljustekniker vid Göteborgs stadsteater, då hon anställdes som ljustekniker hos MTV Studios.

När sedan TV4 samma år sökte en kvinnlig kollega till Adam Alsing, som kunde leda tv-programmet Tur i kärlek med honom, bjöds Agneta in till audition. Det slutade med att hon fick jobbet – och är sedan dess starkt förknippad med TV4 och program som Fångarna på fortet, Agnetas nyårskarameller, Jakten på den röda rubinen, Sikta mot stjärnorna, Gladiatorerna och Let’s dance. Hon har även varit hallåa och väderpresentatör – samt lett många olika galor och Spårlöst på Sjuan.

Fångarna på fortet har hon spelat in med Gunde Svan i flera olika omgångar, först 1992–1994, följt av 1998 och nu varje år sedan 2010. I juni i år åkte de till Frankrike för ytterligare en säsong med tolv avsnitt – som sänds vid två tillfällen i höst och vinter. Hon har svårt att förstå att tiden gått så otroligt fort.

– Om man läser igenom listan på allt jag gjort är det ju väldigt mycket olika saker, som jag är både glad och stolt över. Att jag kan kombinera tv-branschen med mitt skrivande ser jag som en stor förmån, säger Agneta. Hon debuterade som författare 2005 med romanen Vändpunkter: människor som vågat möta livet – och är i år aktuell med sin åttonde bok, Från hjärtat: inspiration, hälsa, träning och förändring.

– Tanken med mina böcker är att de ska inspirera läsarna på något sätt, till förändring och utveckling eller helt enkelt till att må bra. Från hjärtat handlar om att vara en bra medmänniska, att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv. I sommar kommer jag att skriva på min nionde bok, en roman som jag planerar att ge ut under 2018. Men mer än så kan jag inte berätta.

I solstolen med Agneta Sjödin:
Dottern Maja har stor plats i sin mammas hjärta. (Foto: Aftonbladet bild)

Den här sommaren är extra speciell på två olika sätt – dels tog 19-åriga dottern Maja (som hon har tillsammans med artisten Niklas Strömstedt) studenten i juni, dels så fyller Agneta 50 år den 20 juli. 
– Maja pluggade på musikgymnasiet och är otroligt ambitiös, hon har ju framför allt en pappa att brås på när det gäller musikaliteten. Nu tar hon steget ut i vuxenvärlden på allvar. Vi har en jättebra relation med varandra och jag är så glad att jag har henne. 

– Jag försöker vara en närvarande mamma, kärleksfull och alltid mån om att Maja ska vara ärlig. Jag berömmer henne alltid när hon säger sanningen och har inte varit rädd för att sätta gränser och säga nej när det behövts. Givetvis var det tufft när Niklas och jag separerade och jobbigt att bara få träffa henne varannan vecka. Men jag har alltid sett till att prioritera Maja. Nu är hon en ung vuxen och det handlar mer om att peppa, stötta och lyssna när det behövs. Jag både tror och hoppas att hon tycker att jag är en bra mamma.

I sommar fyller Agneta 50 år. Hur känner hon för det – någon kris på gång?
– Nej, det är faktiskt inte det minsta jobbigt, har ingen ångest eller noja överhuvudtaget. Det beror säkert på att jag är frisk och mår så pass bra. Jag äter hälsosamt, tränar några dagar i veckan, röker inte och dricker nästan ingen alkohol. 

Vad är viktigt för dig i din livsväg? 
– Den inre resan är allra viktigast för mig, den pågår ständigt. Förr hade jag mycket problem med magkatarr och en inre stress. Jag förstod att jag var tvungen att ta tag i den inre världen, för den påverkar min yttre värld. Bland annat har jag läst mycket böcker av bland annat Paulo Coelho och Deepak Chopra. Det var Coelho som fick mig att gå den 80 mil långa pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela. Jag gick i snitt 4,2 mil om dagen och det var krävande både fysiskt och mentalt. Jag hade verkligen mycket tid att tänka. 

– Jag har jobbat mycket med mig själv på egen hand och vid något tillfälle gått i terapi när livet krisat eller hjärtat brustit. Jag har fallit många gånger, rest mig, fallit igen och rest mig på nytt. Nu tänker jag mycket bra om mig själv och känner mig hel som person. 

Funderingar kring det andliga och det oförklarliga har alltid funnits hos henne. 
– Andligheten är något som uppfyller mig och bär mig – det är skönt att vila i en tro på något större. Det spirituella och vikten av att komma i kontakt med sig själv är ju också temat i de flesta av mina böcker. Jag vill få människor att älska sig själva när de läser dem. 

I solstolen med Agneta Sjödin:
Gunde Svan är Agnetas parhäst i långköraren Fångarna på fortet. I juni var det dags för nya inspelningar i Frankrike. (Foto: TV4)

Vart är du på väg i livet nu? 
– Framåt och uppåt. Jag vill alltid vidare på något vis, komma ut i världen och uppleva nya saker. Det blir mycket resande i jobbet. Under våren och sommaren har jag bland annat varit i Rumänien och spelat in inslag till Spårlöst – och så i Frankrike för att spela in på fortet igen. Flera av uppdragen utomlands har varit minst sagt äventyrliga och annorlunda. Som reportageresan till Egypten om könsstympning eller till Västpapua för att träffa olika folkstammar. 

– Jag är nog ganska modig när det gäller mycket. Jag har nyligen jobbat med ett franskt tv-team, som jag lärde känna genom inspelningen på fortet och Jakten på den röda rubinen. De ska dokumentera djur- och naturliv på olika platser i världen. Min uppgift var att möta naturfolk, en oerhört häftig upplevelse. 

Vilken var den första vägen du gick på? 
– Jag antar att det var på Tjärnvägen på Överås i Hudiksvall. Jag minns egentligen knappt någonting från den tiden, men vi var ute och lekte och cyklade där. Jag idrottade en del under uppväxten och drömde om att bli skådespelare. 

I solstolen med Agneta Sjödin:
– I sommar kommer jag att skriva på min nionde bok, en roman, berättar Agneta.

När har du känt att du varit på avvägar? 
– Då jag har kommit bort från mig själv. Men det händer inte så ofta nuförtiden. Idag vet jag vem jag är och vad som är viktigt för mig i livet. Jag vill vara en ärlig, sann och respektfull person som ser mina medmänniskor. I en relation vill jag känna mig trygg och älskad. För mig är det betydelsefullt att vara tydlig och rak. En partner ska inte behöva fundera över vad som är fel. Det viktigaste när man går in i en parrelation är också att ha en bra relation till sig själv. 

Agneta var förlovad med Niklas Strömstedt, och har varit gift med Per Alkebäck. Efter skilsmässan 2009 har hon mestadels varit singel. 
– Jag vill gärna leva i en parrelation, även om jag är trygg i att leva ensam. Jag har lärt mig att jag klarar av det också och att man kan gå lugnt fram. Innan var jag väldigt impulsiv. Det gick oftast mycket fort när jag inledde relationer.

Vilket är ditt livs omväg? 
– Jag har inte riktigt den livsfilosofin. Visst kan jag ha gjort misstag på vägen men allting har lett fram till den jag är idag. Därför finns det inget jag ångrar eller hade velat göra annorlunda. Man lär sig hela tiden och får nya erfarenheter att dra nytta av. 

Vem har funnit vägen till ditt hjärta? 
– Min dotter Maja har för alltid den största platsen. Jag älskar att umgås med henne!

Hur ska du fira din semester? 
– Jag ska jobba ganska mycket i sommar och skriva på min nästa bok. Men det kan mycket väl bli så att jag sticker i väg en vecka någonstans i Sverige eller utomlands. Jag är ingen som bokar sådant långt i förväg, utan det blir ofta spontant. 

Favoritplats på sommaren? 
– Jag älskar att vara vid havet och åker gärna ut med någon båt, har vänner som har det. Stockholms skärgård är underbar.

Scroll to Top