Så gör du städningen miljövänlig!

Längtar du efter att göra rent hus där hemma när vårsolen tittar in? Städprofilen Marléne Eriksson och hennes dotter Desirée ger dig bästa knepen för ett rent, snyggt och välstädat hem – utan giftiga kemikalier.

Oreda och stök är otroligt frustrerande. Inte bara för två pedanter som Marléne och Desirée Eriksson, utan för de flesta av oss.

Marléne Eriksson

Ålder: 65 år.
Gör: Grundare av Fejax AB och inkallad städexpert i TV4:s Nyhetsmorgon. Influencer på @husmorstipset med cirka 75 000 följare.
Aktuell med: Boken Ren städglädje.
Intressen: Älskar att sticka och virka.

− Om man har det stökigt hemma blir det stökigt i skallen, och det mår ingen bra av, säger Marléne som påstår att hon älskar att städa!

Att städning inte är ett nödvändigt ont utan tvärtom ett rent nöje vill Marléne och hennes dotter Desirée belysa i boken Ren städglädje som de skrivit tillsammans.

Eftersom båda gillar städning och driver ett städbolag tillsammans har de mängder av knep och tips på hur man städar snabbt, smart, effektivt och giftfritt. Här delar de med sig av sina bästa råd.

Desirée Eriksson

Ålder: 31 år.
Gör: Jobbar på företaget ­tillsammans med Marléne.
Aktuell med: Boken Ren ­städglädje.
Intressen: Umgås med vänner, springturer och strosa runt på museer.

1. Städa proaktivt

A och O är att hela tiden ligga steget före dammråttorna och oredan, enligt Desirée:

− Jag tror att städningen blir så mycket enklare om man inte sparar den tills det är jättesmutsigt och rörigt överallt, utan att man jobbar proaktivt.

Mamma Marléne förtydligar:

− Jag går till exempel aldrig tomhänt ur ett rum utan tar med mig saker som är på vift: en urdrucken tekopp, ett uppsprättat kuvert, en kofta som ska hängas upp …

2. Hitta ett bo

Ett viktigt steg är att förse precis allt där hemma med ett eget “bo” – var sak ska ha sin egen plats, som Marléne uttrycker det. När man sedan tagit ut något ur sitt bo ska det genast tillbaka efter att man använt det. Disciplin och konsekvens är grunden för ett välordnat och välstädat hem.

3. Rusta rätt

Steg tre är ett rätt utrustat städskåp. Med en dammsugare, mopp, trasor, gummiskrapa (för fönster, kakel, duschväggar etc) och en gammal tandborste (för kakelfogar, små utrymmen runt vattenkranar etc) kommer man långt. Dessutom behöver man effektiva rengöringsmedel.

− Och dessa ska man blanda till själv – inte köpa färdiga i affären! Varför i hela friden vill folk använda kemikaliestinna medel som kan vara farliga för både dem själva och naturen? Det är ju mycket bättre, billigare och miljövänligare att använda naturliga produkter som man blandar till själv, konstaterar Marléne.

Men kräver inte hemmagjord och kemikaliefri rengöring att man får ta i mer för att få rent?

− Nejdå, man behöver inte gnugga eller kämpa mer med dem än med färdigköpta medel. Däremot kan medlen behöva verka lite längre. Men om man vet att de hemmagjorda alternativen är bättre för miljön, plånboken och för en själv så är det väl värt den väntan, tycker Desirée.

Så gör du städningen miljövänlig!

Rent i diskhon

Diskhon är en samlingsplats för bakterier, smuts och kalkavlagringar. Strö ett tunt lager med bikarbonat i hon. Rengör överallt med en svamp. Spola med vatten. Häll sedan lite diskmedel på en diskborste och skrubba rent.

Så gör du städningen miljövänlig!

ALLT-I-ETT-SPRAY

För damm- och fläckfria väggar, bord, bänkar, möbler, prydnadsföremål, leksaker med mera. Kan även användas mot bladlöss!

Du behöver:

5 dl vatten
1 tsk såpa eller 1 tsk handdiskmedel

Gör så här:
Häll vattnet i en sprayflaska och blanda i såpan. Skaka lätt.

Så gör du städningen miljövänlig!

4 saker som alltid bör finnas hemma

Enligt Marléne och Desirée är det fyra saker som man alltid bör ha hemma: såpa, ättiksprit (ättika), bikarbonat och handdiskmedel. Då kan du blanda till en riktigt bra toalettspray, kakelpasta, allt-i-ett-spray, ugnsrengöring med mera.

Ättika: Ättika (24 %) och ättiksprit (12 %) tar bort mögel, lukter och kalkfläckar i duschen. Ättika fixerar färg när man tvättar och fungerar som sköljmedel i tvättmaskinen och spolglans i diskmaskinen.

Bikarbonat: Med sitt höga pH-värde är bikarbonat väldigt effektivt för rengöring. Det tar även bort dålig lukt och binder fukt – strö ett lager i ett par illaluktande skor, på madrassen eller en smutsig matta. Låt verka och dammsug sedan upp pulvret. Köp gärna bikarbonat i storpack så blir det billigare och smidigare att använda.

Såpa: Såpa framställs bl a av tallolja och löser lätt smuts och fett. Spraya på diskbänkskladd, smutsmärken på dörrar, lister osv. Blanda i en hink med vatten och använd som golvrengöring.

Handdiskmedel: Diskmedel löser upp fett och fungerar utmärkt som fläckborttagning och allrengöring. Några droppar diskmedel i varmt vatten räcker till de flesta ytor som behöver rengöras. Välj alltid miljövänligt diskmedel!

Scroll to Top